Brussel moet 2,5 miljoen aan illegale staatssteun terugvorderen van reclamereus JC Decaux

De Brusselse autoriteiten moeten een bedrag dat kan oplopen tot 2,5 miljoen euro terugvorderen van het reclamebedrijf JC Decaux. Dat heeft de Europese Commissie beslist, in het kader van een onderzoek naar illegale staatssteun.

De multinational JC Decaux kent u misschien wel van de reclameborden in het straatbeeld. Maar het bedrijf exploiteert ook exclusief het Brusselse deelfietssysteem Villo. Concurrent Clear Channel diende een klacht in bij de Europese Commissie wegens mogelijk illegale staatssteun bij die twee activiteiten.

Villo

In het kader van de exploitatie van Villo heeft het Brussels Gewest aan JC Decaux namelijk enkele belastingvrijstellingen toegekend, om de kosten van die exploitatie te compenseren. Volgens Clear Channel was er sprake van overcompensatie.

Daarvan heeft de Europese Commissie nu geoordeeld dat er geen sprake is van overcompensatie. De vrijstellingen die JC Decaux geniet zijn volgens de Commissie in lijn met de Europese regels voor staatssteun.

Reclamepanelen

Ook bij de reclamepanelen in het Brusselse straatbeeld zag Clear Channel een probleem. JC Decaux en de stad Brussel sloten in 1984 een contract voor het plaatsen en onderhouden van bushokjes en straatmeubilair. Ter compensatie mocht JC Decaux reclame-installaties plaatsen en hoefde het bedrijf geen huur of vergoedingen te betalen aan Brussel.

In 1999 kwam er een nieuw contract waarbij werd bepaald dat het oude stadsmeubilair moest vervangen worden en dat JC Decaux voor de nieuwe installaties een maandelijkse huur zou betalen. Maar blijkbaar heeft JC Decaux nog een hele tijd bestaande reclameborden mogen uitbaten aan de voorwaarden van het contract van 1984, dus zonder een huur te moeten betalen.

De Europese Commissie vindt dat dat een oneerlijk economisch voordeel gaf aan JC Decaux tegenover concurrenten en dat er sprake is van illegale staatssteun. De autoriteiten moeten dan ook een bedrag tot 2,5 miljoen euro terugeisen van JC Decaux.

Meest gelezen