Geen straf voor moeder die terugkeerde uit Syrië

Een 26-jarige moeder die twee jaar geleden uit Syrië is teruggekeerd, heeft geen straf gekregen van de Brugse rechter.  De rechter veroordeelde de vrouw wel voor  deelname aan terroristische activiteiten. Maar omdat de moeder haar leven hier intussen weer heeft opgepakt, kreeg ze opschorting van straf. 

De jonge vrouw uit Baaigem, Oost-Vlaanderen, vertrok in november 2014 naar Syrië, waar ze trouwde met haar vriend. In oktober 2015 beviel ze van een zoontje. De vader van het kind was maanden voor de geboorte gesneuveld aan het front, maar werd in 2016 toch tot vijf jaar cel veroordeeld voor deelname aan terroristische activiteiten.

De vrouw huwde eind 2015 met een andere Syriëstrijder. Uiteindelijk keerde ze eind maart 2017 terug naar België. Ondertussen was de vrouw een maand eerder in Turkije bevallen van een tweede kind. Na haar terugkeer zat ze in voorhechtenis, tot ze in september 2017 onder strenge voorwaarden werd vrijgelaten. Zo mocht de vrouw niet op internet of sociale media en mocht ze zelfs geen smartphone gebruiken.

Ze maakte zich schuldig aan deelname aan activiteiten van de Islamitische Staat

Federaal parket

Volgens het federaal parket maakte de vrouw zich duidelijk schuldig aan deelname aan de activiteiten van Islamitische Staat en twee andere terroristische groeperingen. "Ook de vrouwen hadden duidelijk een rol in het kalifaat. Ze steunde haar echtgenoot materieel en moreel", aldus procureur Antoon Schotsaert. "Ze voerde propaganda voor IS via accounts op Facebook en Twitter. Ze verheerlijkte bijvoorbeeld de martelaarsdood van haar vriend.

Ik ben geen slecht persoon, ik ben geen crimineel

Teruggekeerde moeder uit Syrië

De verdediging vroeg de vrijspraak, omdat de vrouw eigenlijk enkel uit liefde naar Syrië vertrok. Bovendien besefte ze al heel snel dat ze daar geen toekomst had. "Ik ben geen slecht persoon. Ik ben geen crimineel, echt niet", zei de vrouw tijdens haar proces.

Schuldig, maar geen straf

De rechtbank achtte de beklaagde wel schuldig, maar omdat de vrouw haar leven hier intussen heeft hernomen, kreeg ze opschorting van straf. De vrouw kreeg wel verschillende voorwaarden opgelegd. Zo mag ze drie jaar niet actief zijn op sociale media. 

Meest gelezen