Gentse politie dreigt met staking tijdens Gentse Feesten

De Gentse politie dreigt met een staking tijdens de Gentse Feesten. De vier vakbonden hebben daar een gemeenschappelijke stakingsaanzegging voor ingediend. Ze vragen dringend extra aanwervingen.

De kans is groot dat de Gentse politie zal staken tijdens de Gentse Feesten. De vakbonden eisen dringend extra aanwervingen, want er zijn ruim 100 mensen te kort en dat laat zich voelen in de dienstverlening.

Onveiligheid

"Het is niet normaal dat diensten vrijwillig geleverd moeten worden door het personeel", vertelt Koen Anraed van de politievakbond NSPV. "Er is een enorm personeelstekort door onvoldoende aanwervingen en daardoor is er geen mogelijkheid tot het nemen van verlof."

Volgens Anraed komt niet enkel de veiligheid van het personeel in het gedrang, maar ook die van de burgers. "Als mensen naar de 101-centrale bellen voor een interventie, moeten ze enorm lang wachten tot er daadwerkelijk iemand over de vloer komt. Er zijn tussen de 100 tot 150 mensen te kort."

Staking tijdens Gentse Feesten

De ingediende stakingsaanzegging loopt van 1 juli tot en met 30 september, niet toevallig in de periode van de Gentse Feesten. "De kans is zeer groot dat we zullen staken tijdens de Gentse Feesten. De bereidwilligheid van de achterban is groot om het werk neer te leggen", zegt Koen Anraed.

Als de staking effectief doorgaat, zullen sommige oproepen niet meer beantwoord worden. Dat zegt Joery Dehaes van ACV politie. Bij minder urgente oproepen zal de politie niet ingrijpen. "Vooral bij geluidsoverlast en banale incidenten zullen we moeten weigeren", aldus Dehaes.

Zowel de vakbonden als de politieleiding beklemtonen dat de veiligheid niet in het gedrang mag komen. Als de stakingsbereidheid groot is kan de Gentse politietop zich beroepen op een minimumbezetting van 170 mensen.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) zegt dat hij begrip heeft voor de verzuchtingen van de politieagenten. Hij vraagt de korpschef om zich voor te bereiden op een staking. Een plan moet de veiligheid in Gent garanderen, ook tijdens de Gentse Feesten.

Meest gelezen