(archieffoto: de geothermiecentrale van de VITO in Mol)

Geothermiecentrale veroorzaakt lichte aardbeving in Mol

De aarde heeft gisteren gebeefd in de buurt van de geothermiecentrale van de VITO in Mol. De beving was, met 2.1 op de schaal van Richter, heel licht maar wel voelbaar in de omgeving van Dessel. Op het moment van de beving lag de centrale overigens stil. De VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) volgt de situatie verder op, en hoopt dit in de toekomst te vermijden. 

De diepegeothermiecentrale van de VITO werd op 14 mei opgeleverd, en heeft sindsdien in totaal 16 dagen gedraaid. De centrale genereert energie op basis van aardwarmte door heet water uit kilometers diepe injectieputten naar boven te halen. De beving op zondag deed zich voor nabij injectieput MOL-GT-02.

De VITO gaat na of heet water uit de diepe ondergrond woonwijken of bedrijven kan verwarmen. Maar de technologie kan ook aardschokken veroorzaken als hij niet goed is afgestemd op de ondergrond, zegt woordvoerder Kristine Verheyden: "De schok wordt veroorzaakt door het feit dat we het afgekoelde water opnieuw in het gesteente pompen. Dat gesteente schrikt daar een beetje van, het is een thermische schok als het ware, en het water wordt er ook onder een bepaalde druk opnieuw ingestuurd. Dat alles heeft een effect op het gesteente." 

VITO onderzoekt de zaak en wil herhalingen vermijden

De 'geïnduceerde' - door menselijke activiteit veroorzaakte - aardbeving was licht maar wel voelbaar in de omgeving van Dessel. Op de website van de Koninklijke Sterrenwacht zijn maandagmiddag al 13 meldingen van buurtbewoners binnengekomen.

De VITO registreerde de beving zelf. "Wij zijn ons ervan bewust dat diepe geothermie aardbevingen kan veroorzaken, en installeerden dan ook een seismometernetwerk", zegt Verheyden.

Het projectteam en partners onderzoeken de gegevens van het incident nu om de beving beter in kaart te brengen: "We gaan dit verder onderzoeken want we willen dit uiteraard binnen de perken houden." De VITO had eigenlijk gehoopt dat een mogelijke schok nooit aan een magnitude van 2 zou raken, geeft Verheyden toe. 

Op het moment van de aardbeving lag de centrale stil door een spanningsval op het elektriciteitsnet. "Had de centrale wel gedraaid, dan hadden we de centrale stilgelegd", zegt Verheyden. "Ook zouden er maatregelen genomen zijn om de injectiedruk op de ondergrond te doen afnemen."

We gaan dit verder onderzoeken want we willen dit uiteraard binnen de perken houden

Ongerustheid bij plaatselijke bewoners

Wim Caeyers, burgemeester van Mol, zegt dat zijn inwoners ongerust zijn: "De mensen vragen zich af: kan dit nog voorkomen, en kan het eventueel nog zwaardere bevingen veroorzaken?" Hij vraagt dat VITO dan ook "met spoed en in volledige transparantie onderzoekt of en welke risico's er bestaan op gelijkaardige of sterkere aardbevingen in de toekomst."

Het incident is geen reden tot paniek, maar moet volgens Verheyden wel nauwkeurig opgevolgd worden. De VITO begrijpt ook de bezorgdheid van de omwonenden. Tot er onderzocht is welke maatregelen genomen moeten worden, ligt de centrale stil.

In december en januari deden zich ook al twee aardbevingen voor tijdens proefruns van de geothermiecentrale. Die waren toen nog kleiner dan de beving van zondag.

We vragen dat VITO met spoed en in volledige transparantie onderzoekt of en welke risico's er bestaan op gelijkaardige of sterkere bevingen in de toekomst

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen