Frankrijk
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Heel Europa kreunt onder de hitte

Het wordt een week lang puffen van de warmte in ons land. Vandaag werd voor de eerste keer dit jaar de 30 graden overschreden. Maar ook onze buurlanden kreunen onder de hitte. Zo stijgen de temperaturen in Spanje tot boven de 40 graden, is er in Frankrijk het op een na hoogste hittealarm afgekondigd en voorspelt men in Nederland de warmste junimaand ooit. 

Nederland: "Waarschijnlijk warmste juni ooit"

Ook bij onze noorderburen is het tropisch warm. Vandaag liggen de maxima er tussen de 29 en 34 graden. Morgen mogen de Nederlanders temperaturen tot 36 graden verwachten. De Nederlanders voorspellen dat het de warmste maand juni wordt sinds de start van de metingen in 1901 in De Bilt. De warmste junimaanden tot nu toe waren die van 2017 en 1976.

Het hitteplan werd dan ook afgekondigd in grote delen van Nederland. Vooral in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg moeten de mensen alert blijven. Het gezondheidsinstituut Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt vooral de kwetsbare onder ons zoals baby’s, chronisch zieken en ouderen om alert te zijn voor uitdroging en oververhitting. 

Archieffoto Nederland

Frankrijk: “Oranje alert" afgekondigd

Een gevoelstemperatuur van maar liefst 48 graden, daar waarschuwt Nieuwszender BFM de Fransen voor deze week. Want ook het land van de wijn, kaas en stokbroden puft onder tropische temperaturen. Vandaag werd er door de autoriteiten in Parijs al een “oranje alert” voor intense hitte afgekondigd, het op een na hoogste niveau om de inwoners te waarschuwen voor de hete temperaturen. In de hoofdstad werd het vandaag tot 34 graden. Maar deze week worden er in het land temperaturen tot 40 graden Celsius verwacht, met een piek op donderdag.

Liefdadigheidsorganisaties in Parijs besteden extra aandacht aan de daklozen in de straten en zorgen voor extra water. Daarnaast worden er ook plaatsen voorzien gekoeld door airco waar ze verkoeling kunnen vinden. Overal in de straten van de hoofdstad worden extra fonteinen geplaatst en verschillende zwembaden blijven open tot laat op de avond. 

Archieffoto Parijs
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Spanje: eerste “ola de calor”

In Spanje wordt een “ola de calor” verwacht, de eerste “hittegolf” dit jaar. Het wordt er nog warmer dan bij ons. Vooral vanaf woensdag, want dan stijgt het kwik er boven de 40 graden.  Deze temperaturen worden verwacht in het centrum van het land rond de hoofdstad Madrid, maar ook in het zuiden (regio Andalusië) , het zuidoosten (Murcia en Valencia) en het noordoosten (Catalonië) van het land. Helaas koelt het tijdens de nachten ook weinig af.

De Spaanse weerdienst Aemet  voorspelt dat deze erg warme periode zeker tot eind deze week duurt en sluit niet uit dat het tropische weer zelfs nog langer kan aanhouden. 

Archieffoto Madrid
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Duitsland: “Risico op bosbranden”

In het noordoosten van Duitsland veroorzaakt de hitte dan weer een groot risico op bosbranden. De autoriteiten van de oostelijke deelstaat Brandenburg waarschuwen dat het alarmniveau voor bosbranden op het allerhoogste niveau ligt de komende dagen. Ze cirkelen uit voorzorg continu rond de regio Berlijn.

(Lees verder onder foto)

Archieffoto Duitsland

Ook in dit land breekt de hitte records. Vanaf woensdag worden er temperaturen boven de 40 graden verwacht. Daardoor wordt verwacht dat de recordtemperatuur van de vorige junimaand, namelijk 38,2 graden, zal verbroken worden. Ook hier waarschuwen de autoriteiten om extra te letten op kinderen, ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem om hen tijdens deze extreme temperaturen voldoende koel en gehydrateerd te houden. 

Meest gelezen