Eind vorige maand waren er nog manifestaties om het protest in Gezi-park te herdenken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In Turkije start omstreden proces tegen betrokkenen bij Gezi-park-protest

Zestien mensen die in 2013 betrokken waren bij het Gezi-park-protest in de Turkse stad Istanbul moeten vanaf vandaag voor de rechter verschijnen. Ze riskeren een levenslange gevangenisstraf omdat ze de regering omver zouden hebben willen werpen. Mensenrechtenorganisaties spreken van een "heksenjacht".

Sinds de mislukte staatsgreep in 2016 hebben in Turkije al ettelijke rechtszaken plaatsgevonden, maar het proces dat vandaag start in Istanbul moet wel het meest geruchtmakende zijn.

Dit proces gaat evenwel niet over de staatsgreep van 2016, maar over de protestbeweging die drie jaar eerder, in 2013, begon in Istanbul. Het verzet was aanvankelijk gericht tegen de geplande bebouwing van Gezi-park, een van de weinige stukken groen in Istanbul. Maar het mondde uit in een golf van protest tegen het autoritaire beleid van toenmalig premier en huidig president Recep Tayyip Erdogan, dat hardhandig werd neergeslagen. Eind vorige maand waren er nog manifestaties om het protest van 2013 te herdenken (zie foto boven).   

"Turkse Soros"

De meest invloedrijke aangeklaagde is Osman Kavala (foto onder), die ervan wordt verdacht het protest te hebben gefinancierd. Kavala, een econoom en zakenman, is de oprichter van een aantal verenigingen die de diversiteit van de Turkse cultuur en erfgoed uitdragen. Erdogan noemde hem "de Turkse Soros", een verwijzing naar de Amerikaans-Hongaarse miljardair die liberale waarden promoot in het voormalige Oostblok. Kavala heeft al 19 maanden in voorhechtenis gezeten.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Er is een 657 pagina's tellend dossier samengesteld tegen Kavala en de andere verdachten. Daarin wordt het Gezi-park-protest voorgesteld als een vanuit het buitenland georkestreerde operatie om Turkije te beschadigen. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat er geen enkel bewijs is om aan te nemen dat de verdachten daadwerkelijk bij zo'n operatie betrokken zouden zijn geweest.  

Meest gelezen