Videospeler inladen...

Johan Leman na heisa over holebi-uitspraken: "Middenklasse uit Molenbeek moet in Molenbeek gehouden worden"

De voormalige directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en voorzitter van het gelijkekansencentrum Foyer in Molenbeek Johan Leman is niet geschrokken van de heisa over enkele van zijn uitspraken uit een weekendinterview in De Standaard. "Het is niet de eerste keer dat ik bagger over mij krijg. Ik word ervaringsdeskundige", aldus Leman in "De afspraak".

Johan Leman heeft in "De afspraak" verduidelijkt dat hij helemaal niet de bedoeling had om de holebi's, kortgerokte vrouwen of de middenklasse van Molenbeek te schofferen.

"De discussie is ontstaan over enkele uitspraken in het artikel, niet over de grond van de zaak. Mijn thesis was, probeer nu de middenklasse uit Molenbeek in Molenbeek te houden, in plaats van de eigen middenklasse te verhuizen naar Dilbeek of Grimbergen. Men trekt dan een nieuwe middenklasse aan die een droombeeld heeft van multiculturalisme", aldus Leman.

De 72-jarige Leman vindt dat multiculturalisme lusten en lasten heeft. "Ik heb al lachend gezegd, en ik zei erbij dat het zou provoceren, de eersten weten tenminste waar ze moeten lopen in Molenbeek, de anderen niet", aldus Leman.

Uitspraak shockerend voor holebi's, vrouwen met korte rok en de middenklasse 

Els Ampe (Open VLD)

Els Ampe (Open VLD) was ook niet gediend met de uitspraken van Leman over onder meer homokoppels en kortgerokte vrouwen die in Molenbeek zouden moeten begrijpen en moeten aanvoelen wat mogelijk is.

"U heeft zowel de Brusselse middenklasse, de homokoppels en de vrouwen geschoffeerd met uw uitspraak in de krant. U zegt dat de Brusselse middenklasse er niet van schrikt dat Molenbeek vuil is en dat homokoppels er niet altijd hand in hand kunnen lopen. Daarnaast zegt u over de minirok, dat het uitlokken is. Ik verwacht dat mensen die opkomen voor de mensenrechten, dat die opkomen voor de mensen van wie de rechten geschonden worden", aldus Ampe.

Leman weerlegt in "De afspraak" dat hij met zijn uitspraak holebirechten of vrouwenrechten heeft willen minimaliseren.

Bekijk het studiogesprek met Johan Leman en Els Ampe uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen