Videospeler inladen...

Verrassing: kroonprinses Elisabeth voor het eerst mee op buitenlandse missie met Mathilde in Kenia

Onaangekondigd is kroonprinses Elisabeth mee met koningin Mathilde op haar humanitaire missie naar Kenia. Ze zijn gisteravond laat aangekomen voor een driedaagse missie voor Unicef. Donderdagavond vliegen ze terug. Het wordt de eerste buitenlandse missie voor de kroonprinses, die in oktober achttien wordt.

Er was een vermoeden maar geen zekerheid, dat Elisabeth erbij zou zijn in Kenia, voor de humanitaire missie van mama Mathilde voor Unicef. Ze is tenslotte bijna achttien, en kwam de laatste tijd al wat meer op het koninklijke voorplan, met een paar publieke activiteiten.

(lees verder onder de video van koningin Mathilde en prinses Elisabeth in Kenia)

Videospeler inladen...

Zo is ze onlangs met haar vader koning Filip mee geweest naar de brandweer in Brussel. Ze heeft er een brandweerjas aangetrokken en actief een brand geblust, en ook dat was een verrassingsbezoek. Verder was ze er ook bij op de begrafenis van Groothertog Jan van Luxemburg, haar grootoom, als enige van de vier kinderen.

(lees verder onder de video van prinses Elisabeth bij de brandweer)

Videospeler inladen...

Mathilde wil kinderen mee op inleefreis

Nog een belangrijke aanwijzing is dat Mathilde al vaak heeft gezegd tijdens zo’n humanitaire missie voor Unicef dat ze heel graag haar kinderen eens zou meenemen. Naar zulke straatarme landen, op inleefreis, zodat ze beseffen hoe het leven is voor mensen die niets hebben. 

Het is een groot moment voor Elisabeth, want het wordt haar eerste buitenlandse missie. En dan nog naar een land met nog veel ellende. Veel kinderen hier kunnen niet naar school, vooral voor onderwijs voor meisjes scoort Kenia slecht, ondanks inspanningen van de overheid.

Alleen als omstandigheden optimaal

Elisabeth gaat hier onder meer een vluchtelingenkamp bezoeken, Kakuma, in het noorden van Kenia, tegen de grens met Zuid-Soedan. En daar zitten voornamelijk kinderen. Veel kinderen zonder familie ook, voornamelijk uit Zuid-Soedan, waar een burgeroorlog woedt.

Ze gaat hier kinderen ontmoeten die minder dan niks hebben, die oorlogstrauma’s hebben. Bijna tien miljoen kinderen en jongeren tot achttien jaar in Kenia zijn kansarm, en meer dan de helft van de inwoners hier zijn achttien of jonger.

Dus dat wordt zeker confronterend voor Elisabeth. Het was blijkbaar lang afwachten of ze het echt zou zien zitten (ze gaat tenslotte nog naar school) en of de omstandigheden hier optimaal waren, vandaar de geheimhouding tot ze effectief geland waren in Kenia.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Pascale Mertens: "Elisabeth was heel lief en teder met de kinderen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen