Yorick Jansens

Minimumruimte voor appartementen in Antwerpen: "Als projectontwikkelaars creatief zijn, is heel veel mogelijk"

Het Antwerpse stadsbestuur wil een minimumoppervlakte opleggen voor nieuw te bouwen appartementen. Die moeten ruimer zijn dan nu het geval is. En dat leidt tot verzet bij de projectontwikkelaars, die zeggen dat appartementen zo onbetaalbaar zouden worden. "Men concentreert zich te veel op de cijfers", zegt schepen Fons Duchateau. "Als ontwikkelaars met creatieve en innovatieve oplossingen komen, is er veel mogelijk."   

Hoe groot moet de minimumoppervlakte voor een nieuw te bouwen appartement zijn? Het is een van de elementen in de nieuwe bouwcode die de Antwerpse gemeenteraad vanavond moet goedkeuren. Appartementen met 1 slaapkamer moeten minstens 60 m² groot zijn, met 2 slaapkamers is dat 80 m² en voor 3 slaapkamers geldt een minimum van 110 m². Dat is gemiddeld een vijfde groter dan wat nu het geval is.

"We stellen vast dat veel pas afgestudeerden, veel starters, in onze stad blijven wonen. Maar als zij een gezin beginnen, willen zij toch een gedegen woning. We zien dat heel veel jonge gezinnen op dat moment de stad verlaten. Daar willen wij maatregelen tegen nemen", legt Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen voor Wonen, uit in "De ochtend" op Radio 1.

Bouwpromotoren zijn niet zo tevreden met de cijfers die voorliggen. Ze moeten die grotere oppervlakte doorrekenen in de prijs, en appartementen in de stad zouden op die manier onbetaalbaar worden, is de boodschap. Vorige week dreigde een projectontwikkelaar er nog mee om de stad te verlaten.

Men concentreert zich te veel op de cijfers. Als ontwikkelaars met creatieve en innovatieve oplossingen komen, is heel veel mogelijk.

Fons Duchateau

"Ik heb het gevoel dat men zich te veel concentreert op de cijfers", zegt Duchateau. "Wat óók in het besluit staat, dat is kijken naar leefbaarheid en betaalbaarheid. Als ontwikkelaars met creatieve en innovatieve oplossingen komen, denk aan collectieve ruimtes in het gebouw, collectief groen waar ook kinderen kunnen spelen, dan zijn afwijkingen tot 15 procent op die oppervlakte mogelijk."

"Wij hebben hierover al gesprekken gehad met ontwikkelaars, zij gaan hier nu al creatief mee om. En wij gaan ook in dialoog blijven gaan met hen. Als zij met creatieve oplossingen komen, denk ik dat er heel veel mogelijk is."

"Appartement wordt niet duurder"

Gaat een appartement kopen of huren in Antwerpen dan niet duurder worden? Duchateau maakt zich sterk van niet. "Die minimumruimte is maar een van de elementen, we nemen in onze bouwcode ook nog andere maatregelen op."

"Zo werken we aan een Antwerps woonmodel. Dat houdt bijvoorbeeld in dat de stad eigenaar is van de grond, en dat mensen enkel de stenen betalen. Dat zou woningen 30 procent goedkoper maken. Of je hebt voor dezelfde prijs 30 procent meer ruimte. En er komt ook een huurmodel, gericht op mensen die tussen de sociale en de reguliere huurmarkt in vallen."

Dit staat in het bestuursakkoord, het schepencollege heeft het drie weken geleden goedgekeurd, zegt Duchateau nog. "We gaan hier vanavond zeker mee voortgaan."

"Heeft Bouwmeester de cijfers gezien?"

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck uitte zaterdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws ook bezorgdheid over de plannen van de stad. "België heeft al de grootste appartementen van Europa. Hopelijk worden voldoende uitzonderingsclausules opgenomen voor creatieve, compacte woonsten met gedeelde functies. Zo niet dreigt Antwerpen een rijkemensenstad te worden."

"Ik vraag me af of hij de cijfers in Antwerpen gezien heeft", reageert Duchateau. "We leveren al veel inspanningen om mensen te steunen die het moeilijk hebben. Maar om die inspanningen te kunnen leveren, heb je sociale en financiële draagkracht in het gemeenschappelijke weefsel nodig. Als je geen modale tweeverdieners in je stad kan houden, dan lukt dat niet. Zij ondersteunen dat weefsel net heel sterk."

Beluister het volledige gesprek met Fons Duchateau in "De ochtend":

Meest gelezen