De Brusselse Open VLD-onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz
Nicolas Maeterlinck

Open VLD gaat op rem staan bij Brusselse formatiegesprekken

Open VLD gaat vandaag voorlopig niet deelnemen aan de geplande Brusselse formatiegesprekken. De Vlaamse liberalen vragen eerst een onderhoud met de Brusselse formateurs voor de partij aan tafel wil gaan.

De formateurs Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt (Groen) hadden Ecolo, DéFI, Open VLD, Groen en One.brussels deze namiddag in het Brussels Parlement uitgenodigd voor de formele start van de coalitieonderhandelingen. Maar dat zal dus zonder de liberale onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz zijn.

In Brussel verloopt de regeringsvorming op een speciale manier: eerst spreken de Nederlandstalige en Franstalige partijen apart af met wie ze willen besturen. Die twee groepen vormen dan samen de nieuwe Brusselse regering.

Enkele dagen na de verkiezingen van 26 mei maakte Groen als grootste Nederlandstalige partij in Brussel al bekend dat ze met Open VLD en One.Brussels (SP.A) in zee willen gaan. De Franstalige socialisten van de PS kozen enkele dagen later om samen met de groenen van Ecolo en met DéFI een coalitie te vormen. De Franstalige zusterpartij van Open VLD zit er dus niet bij.

De Vlaamse liberalen vroegen dat de formateurs bedenktijd zouden nemen om ook de MR alsnog bij de formatie te betrekken. De PS'ers reageerden kordaat dat ze niet op die vraag wilden ingaan.

Meest gelezen