Plan voor opleiding én job voor mensen zonder papieren in Brussel wekt tegenstand op 

In Brussel bekijkt het werkgelegenheidsagentschap Actiris of het mensen zonder papieren een opleiding én een job kan geven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Er zijn veel vacatures in Brussel die maar niet ingevuld raken. Nu al is duidelijk dat het politiek gevoelig ligt.

Actiris, zeg maar de VDAB van Brussel, denkt aan iets opmerkelijks: het arbeidsbemiddelingsbureau wil mensen zonder papieren laten integreren in het arbeidscircuit. Dus, hen een opleiding aanbieden en uiteindelijk ook een baan geven. 

"Ik benadruk, het zit allemaal nog in een onderzoeksfase, maar op vraag van onze raad van bestuur zijn we ermee bezig, ja. In onze raad van bestuur zetelen vertegenwoordigers van werkgevers én werknemers en beide partijen vragen om de haalbaarheid van alles eens te bekijken. Dat doen we nu dus", zegt Jan Gatz, woordvoerder van Actiris. "Veel jobs in Brussel geraken maar niet ingevuld. Mensen zonder papieren zouden wel eens die vele knelpuntberoepen kunnen invullen."

Het idee lokt meteen felle reacties uit. Zowel Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) als haar voorganger Theo Francken (N-VA) vinden het geen goed idee. De Block heeft het over "collectieve regularisatie", terwijl Franken het een plan vindt van de nieuwe Brusselse regering om een "verdoken massaregularisatie" door te voeren.

Gatz wil daar liever niet op reageren: "Het hele idee is nog maar in de onderzoeksfase, nu is het nog te vroeg. Bovendien is het eerder aan de aankomende Brusselse minister van Werk om zijn of haar mening te geven."

Meest gelezen