Symbolische actie voor verkeersveiligheid in Schaarbeek

Hardnekkige hardrijders mogen geen goedkoop alibi zijn voor de verkeersonveiligheid in Schaarbeek

Snelheidsduivels blijven slachtoffers maken in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Daar moet volgens Gideon Boie hard tegen opgetreden worden, maar lokale politici mogen hun verantwoordelijkheid niet afwentelen op het rijgedrag van enkelingen: "De verkeersveilligheid is een politiek probleem en moet als zodanig gesteld worden".

opinie
Gideon Boie
Gideon Boie woont in Schaarbeek. Hij is docent en onderzoeker aan de faculteit Architectuur van de KU Leuven

Een hardrijder uit Schaarbeek werd aan het woord gelaten in de krant De Morgen en het beeld zag er niet fraai uit – dat was te verwachten. De internettrollen kregen voer om het stereotiepe beeld van de hardrijders te bevestigen. Nochtans liet het artikel ook enkele blonde kerels uit Dilbeek aan het woord, maar die wilden niet op de foto. Hoe dan ook, het artikel zorgde voor de ideale afleiding van de politieke discussie rond verkeersveiligheid in Brussel.

De hardrijders in Schaarbeek zijn zeker een probleem, maar een groter probleem is het ontbrekend beleid rond verkeersveiligheid, autoluwe buurten, doorlopende voetpaden, openbaar vervoer, stedelijke preventie, en wat nog allemaal meer. 

De hardrijders in Schaarbeek zijn zeker een probleem, maar een groter probleem is het ontbrekend beleid rond verkeersveiligheid

Mijn argument is dat de burgemeester in de uitspraken van de jongeren zijn eigen boodschap terugkrijgt als een boomerang. De uitspraken van de burgemeester én de rodeorijder hebben één ding gemeen: de uitspraken zijn bedoeld om de verkeersdiscussie te depolitiseren en te ontmijnen.

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, schuift gebruikelijk de politieke verantwoordelijkheid af, op de jonge hardrijders, op de reclame wereld (die de valse belofte maken dat autorijden gebeurt in een open landschap) en op de media (die te veel aandacht besteden aan ongevallen, aangezien de statistiek toont dat er vroeger niet minder ongevallen genoteerd werden.)

Het afnemen van de auto kan een sterk signaal zijn

De jongeren ontmijnen hun individuele verantwoordelijkheid door te wijzen op diepe zielenroerselen, onpeilbare karaktereigenschappen, onbewuste verlangens, die wellicht niet zullen veranderen als niet eerst Hollywood verandert.

Ook deze ontboezemingen blijven zonder conclusie, alsof de kinderen die omver gereden worden niet evengoed opgegroeid zijn met Hollywood-films, evengoed verlangen naar een vriendje of vriendinnetje en af en toe op zoek gaan naar een kick – al was het maar in sport en spel.

Een gepast antwoord zoeken op dergelijke lege zelfreflectie is moeilijk. De roep naar inbeslagname van de auto is groot en zoiets gebeurt blijkbaar al in steden als Mechelen of Rotterdam. Het afnemen van de auto kan een sterk signaal zijn, omdat "Touche pas à ma voiture!" toch wel één van de meest gehoorde scheldtirades is als autobestuurders op hun plaats gewezen worden. Dat de auto voor velen – niet alleen rodeorijders in Schaarbeek – een dierbaar hebbeding is, weten we uit het debat over de bedrijfswagens.

De rodeorijders mogen echter niet gebruikt worden als goedkoop alibi

De rodeorijders mogen echter niet gebruikt worden als goedkoop alibi. Gesteld dat de rodeorijders op een dag uit het straatbeeld verdwijnen, dan is de verkeersveiligheid in Schaarbeek nog niet opgelost. Dan is het volgende probleem: wat doen we met het haastige pendelverkeer in de ochtendspits dat zenuwachtig aanschuift op de 19de eeuwse steenwegen in Schaarbeek? Hoe voorkomen we dat doorgaand verkeer dwars door woonbuurten kruist? En, wat doen we met het lokale verkeer dat voor elke kleine verplaatsing in de auto springt?

De verkeersveilligheid is een politiek probleem en moet als zodanig gesteld worden. De vraag is niet zozeer "Wat denken de jongeren?", maar wel "Wat denkt het college?" Aan wat dacht Burgemeester Bernard Clerfayt toen hij jarenlang alle verkeersongelukken dacht te minimaliseren? Wat bracht hem ertoe om zo lang te filibusteren met het opzetten van de fietsbrigade? Wat dacht schepen Sadik Köksal toen hij stelde dat parkeerplaatsen in een schoolstraat enkel mogen verdwijnen als er elders parkeerplaatsen bij komen? Waarom betreurt de burgemeester het gedrag van rodeorijders in zijn gemeente, maar doet Mehmet Bilge, schepen van Stedelijke Preventie, alsof zijn neus bloedt? 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen