SP.A stuurt Bert Anciaux naar de Senaat

Bert Anciaux gaat opnieuw in de Senaat zitten. Hij wordt door zijn partij SP.A gekozen als gecoöpteerd senator. De voorbije vijf jaar zat Anciaux ook in die hoedanigheid in de Senaat.

Sinds 2014 bestaat de federale Senaat uit 50 senatoren die uit de parlementen van de deelstaten komen en uit 10 senatoren die door hun partij gecoöpteerd (afgevaardigd) worden naar de Senaat. Het partijbureau van de SP.A heeft Bert Anciaux in die functie nu verkozen. "Ik had dit niet meer verwacht", schrijft Anciaux op Facebook.

In februari kondigde Bert Anciaux nog aan dat hij verzaakte aan het lijsttrekkerschap voor zijn partij in Brussel bij de verkiezingen van 26 mei. "Eigenlijk kunnen we zeggen dat ik stop met de nationale politiek", liet Anciaux toen optekenen.

Al zei hij ook: "Als de partij mij dat zou vragen na de verkiezingen, wil ik gerust de Senaat nog doen". En kijk: de SP.A heeft Anciaux nu effectief aangeduid als gecoöpteerd senator.

Plannen

In zijn Facebookbericht toont Anciaux zich meteen boordevol plannen over wat hij wil doen in de Senaat. Zo wil hij bijvoorbeeld werk maken van een evaluatie van "50 jaar staatshervorming". "We moeten heel de Belgische constructie in vraag durven stellen en zoeken naar een nieuwe en creatieve invulling voor dit land", klinkt het.

Anciaux wil ook meewerken aan de vernieuwing binnen zijn partij. "SP.A heeft nood aan een ernstige vernieuwing. Ik zal de partij hierin graag mee ondersteunen. Het komt erop aan terug geloofwaardig aan politiek te doen."

Gecoöpteerd

Opvallend: Bert Anciaux stemde eerder dit jaar nog tegen het voor herziening vatbaar verklaren van grondwetsartikel 24, tegen zijn partijlijn in. Daardoor blijft het onderwijs van levensbeschouwelijke vakken op officiële scholen grondwettelijk verankerd.

Ook opvallend, in 2015 pleitte Bert Anciaux in een interview in De Standaard er nog voor om het systeem van gecoöpteerde senatoren af te schaffen. Een gecoöpteerde senator krijgt overigens een halve parlementaire wedde, iets meer dan 3.600 euro bruto per maand. 

Vorige week besliste de partijraad van de N-VA al om Mark Demesmaeker te coöpteren als senator. Demesmaeker raakte niet opnieuw verkozen in het Europees Parlement.

Meest gelezen