Amerikaanse president Trump kondigt harde sancties aan tegen Iraanse ayatollah Khamenei

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw harde sancties aangekondigd tegen Iran. De nieuwe sancties zijn gericht tegen de hoogste geestelijke leider van het land, ayatollah Ali Khamenei. De sancties volgen een week nadat Iran een Amerikaanse drone had neergehaald in de buurt van de strategisch belangrijke Straat van Hormuz.

In het Oval Office van het Witte Huis ondertekende Trump, geflankeerd door  vicepresident Mike Pence en minister van Financiën Steven Mnuchin, een uitvoeringsbevel dat harde sancties oplegt aan de Iraanse ayatollah Khamenei. 

Trump acht Khamenei verantwoordelijk voor wat hij het vijandige gedrag van Iran noemt.

De sancties zullen de hoogste Iraanse geestelijke leider en zijn entourage de toegang tot financiële middelen ontzeggen en kunnen "jaren" van kracht blijven.

Trump noemt de nieuwe sancties een "sterk en proportioneel antwoord op de steeds provocerendere daden van Iran". 

"We blijven de druk op Teheran opvoeren", zei Trump. Volgens de Amerikaanse president toonden de Verenigde Staten veel terughoudendheid, maar is dat in de toekomst niet vanzelfsprekend. Hij benadrukte dat Amerika geen conflicten met Iran of andere landen zoekt, maar dat Iran geen kernwapen mag hebben.

Videospeler inladen...

Minister van Financiën Mnuchin zei dat ook acht hoge officieren van de Iraanse Revolutionaire Garde worden bestraft. Later deze week wordt ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif aan de sanctielijst toegevoegd.

De Amerikaanse regering heeft al verschillende sancties afgekondigd tegen Iran, sinds Trumps beslissing om zijn land terug te trekken uit de nucleaire deal met Iran, die dateert van het Obama-tijdperk.

Aanvankelijk was Trump van plan een militair antwoord te bieden op de neergehaalde drone, maar die annuleerde hij toen hij vernam dat daar 150 doden bij zouden vallen.

Meest gelezen