Chris Janssens (Vlaams Belang).

Vlaams Belang in raad van bestuur van gelijkekansencentrum Unia? "Zullen ons zitje innemen"

Omdat de fractie van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement na de verkiezingen fors gegroeid is, krijgt de partij plots het recht om een aantal vertegenwoordigers in raden van bestuur te leveren. Ook in die van gelijkekansencentrum Unia, zo achterhaalde De Morgen. En de partij is niet van plan om die kans te laten schieten.

Na de verkiezingen worden nog meer postjes verdeeld dan die van parlementsleden en ministers. Ook in een aantal raden van bestuur van instellingen die werken met overheidsgeld kunnen de verschillende partijen hun mensen afvaardigen. Vlaams Belang is fors gegroeid bij de voorbije verkiezingen en zo krijgt de partij volgens de politieke afspraken ook het recht op zitjes in de verschillende raden van bestuur.

En opmerkelijk: ook bij gelijkekansencentrum Unia kan Vlaams Belang tegen 2021 in theorie een plek in de raad van bestuur opeisen. "Wij zijn van plan om ons zitje in te nemen", bevestigt Chris Janssens, Vlaams fractieleider voor Vlaams Belang, in "De ochtend" op Radio 1. "En we zijn van plan om een zeer kritische houding aan te nemen."

Unia wordt zwaar gesubsidieerd met als voornaamste doelstelling om Vlamingen door het slijk te halen

Chris Janssens, Vlaams fractieleider van Vlaams Belang

Janssens herhaalt de aloude kritiek van Vlaams Belang dat Unia volgens hen een "instituut van klagende allochtonen" is en dat dat zich gedraagt als "gedachtepolitie" waarvan "Vlamingen het slachtoffer zijn". "Er bestaan volgens ons geen foute meningen, alleen strafbare feiten. Unia wil afwijkende meningen via de rechtbank bestraffen in plaats van discriminatie tegengaan."

Als het aan Janssens ligt moet Unia zelfs gewoon op de schop, al zal die beslissing niet in de raad van bestuur worden genomen. "Die instelling wordt zwaar gesubsidieerd met als voornaamste doelstelling om Vlamingen door het slijk te halen", beweert hij.

Beluister hier het gesprek met Chris Janssens in "De ochtend op Radio 1:

"Cliché van Vlaams Belang ontkrachten"

Els Keytsman, de directrice van Unia, reageert zelf vrij rustig op het nieuws. "Het zou om één persoon gaan, één op de eenentwintig bestuursleden. Die moet keihard werken, onderbouwde tussenkomsten doen en mee beslissen over aantal zaken." 

Meer nog: Keytsman noemt de komst van Vlaams Belang ook "interessant": "Het kan misschien een kans zijn om te laten zien dat wij niet voldoen aan het cliché dat bij veel Vlaams Belangers leeft."

(Lees verder onder de foto)

Els Keytsman van Unia.

Toch vraagt ze zich wel wat af welke indruk dat internationaal zou nalaten. "Wij zijn een mensenrechteninstelling die op internationaal niveau erkend is. Ik stel mij wel de vraag wat dat op internationaal niveau betekent als men iemand van extreemrechts aanduidt in onze raad van bestuur." 

Beluister hier het gesprek met Els Keytsman in "De ochtend" op Radio 1:

Oude politieke cultuur

Zelf heeft ze er hoe dan ook geen zeg in: "Het parlement beslist wie het het meest geschikt acht." Keytsman vindt wel dat de selectie van de bestuursleden het best zou gebeuren zoals dat ook in de Kamer wordt aangepakt, met een open oproep naar kandidaten. 

"Iedereen met interesse en met de nodige deskundigheid kan dan solliciteren op die vacature en eventueel aangeduid worden door de andere parlementsleden. Ik hoop dus dat het Vlaams Parlement die beslissing niet neemt op basis van oude politieke cultuur."

Ik hoop dat het Vlaams Parlement die beslissing niet neemt op basis van oude politieke cultuur

Unia-directrice Els Keytsman

Die laatste opmerkingen zinnen Chris Janssens niet. "Bizar hoe zelfverklaarde democraten aan de regels willen sleutelen als de uitslag van verkiezingen hen niet zint. Wij hebben recht op dat zitje en zullen dat ook innemen. Ik verwacht dat andere partijen daar ook gewoon kennis van nemen, net zoals wij dat in het verleden gedaan hebben."

Meest gelezen