AFP or licensors

Wie is Ekrem Imamoglu, de man die Erdogan in Istanbul van de macht houdt?

In Turkije heeft oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu (CHP) afgelopen weekend de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul overduidelijk gewonnen. Een nederlaag voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP), want voor de president vormden de verkiezingen in deze stad een graadmeter voor zijn beleid. Wie is Imamoglu, de onverwacht rijzende ster in de Turkse politiek? Hieronder een portret. 

De 49-jarige Ekrem İmamoglu (CHP) was niet zo’n gekend figuur voor hij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart in Istanbul won. Imamoglu won toen nipt van tegenkandidaat Benali Yildirim (AKP), met 13.729 stemmen verschil. Volgens de AKP waren er "onregelmatigheden" tijdens deze verkiezingen. De kiescommissie annuleerde de eerste overwinning van Imamoglu en schreef nieuwe verkiezingen uit.

Maar Imamoglu bleef het burgemeesterschap opeisen. En hij kreeg gelijk. Nu hij dit weekend de verkiezingen met een ruime voorsprong heeft gewonnen, deze keer met maar liefst 806.426 stemmen meer, zien velen in hem onverwacht een nieuwe hoop voor de Turkse democratie.  “Hij wordt onze nieuwe president”, hoor je in de straten van Istanbul bij zijn aanhangers.

Hij wordt onze nieuwe president

Aanhanger CHP

Tien jaar geleden stapte Imamoglu in de lokale politiek. De voormalige baas van een bouwbedrijf werd in 2014 burgemeester van Beylikdüzü, een stad die een kleine 40 kilometer ten westen van Istanbul ligt. Hij heeft er volgens de inwoners goed bestuurd en bouwde zo rustig verder aan de reputatie van een bekwaam en ruimdenkend politicus. De man heeft zich intussen ook omringd met verschillende academici die er open standpunten op nahouden. En dat kwam ook naar voor in zijn campagne. 

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

“Hij heeft de perfecte versie afgeleverd van de nieuwe strategie van de oppositie, namelijk de strategie van de radicale liefde”, verduidelijkt correspondent Lucas Waagmeester in Terzake.  “Ga niet de strijd aan met je tegenstander, negeer zijn aanvallen en probeer contact te maken met zijn achterban.”

Tijdens zijn campagne benadrukte Imamoglu het belang van samenwerking om de armoede in de steden aan te pakken. Bovendien veroordeelde hij de populistische retoriek die volgens hem in de Turkse politiek te vaak wordt gebruikt. De man van CHP sprak verzoenende taal: “Het is niet langer wij en zij”. En hij riep ook op om "de 16 miljoen inwoners van de stad gelijk te behandelen”. 

Hij heeft de perfecte versie afgeleverd van de nieuwe strategie van de oppositie, namelijk de strategie van de radicale liefde

Correspondent Lucas Waagmeester

Daarnaast woonde Imamoglu ook regelmatig buurtvergaderingen bij waar lokale problemen werden besproken. Hij slaagde erin verschillende groepen van ontevreden kiezers achter zich te scharen. Zo heb je de Koerdische minderheid in de stad, die niet blij was met de arrestaties van verschillende Koerdische politici, maar je hebt ook de ontevreden kiezers van de AKP uit de arbeidersklasse, zij lijden dan weer onder de inflatie en de stijgende werkloosheid.

“Imamoglu is een man met een conservatieve achtergrond, hij gaat naar de moskee”, vertelt Waagmeester nog. “Hij slaat de brug tussen het liberale seculiere deel van Turkije en de conservatieve achterban van de AKP.” 

(Lees verder onder de foto)

Ekrem Imamoglu met zijn vrouw
AFP or licensors

Maar de AKP heeft ook duchtig campagne gevoerd. Zijn tegenkandidaat Binali Yıldırım had heel wat regeringsgezinde media mee. En vooral de president zelf schaarde zich achter hem en mengde zich in de campagne. In de aanloop naar deze tweede verkiezingen probeerde AKP opnieuw verbinding te zoeken met de Koerdische kiezers en ze namen zelfs een aantal punten van Imamoglu over zoals gesubsidieerd openbaar vervoer voor jongeren. Maar het mocht niet baten. 

(Lees verder onder de foto)

Binali Yildirim
AFP or licensors

Imamoglu won de burgemeestersverkiezingen voor de tweede keer en kan vijf jaar aan de slag. Het CHP-kopstuk kon zich zowel in de rol van slachtoffer van de machtige AKP wentelen, als van winnaar van de vorige verkiezingen. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Imamoglu maakte van deze verkiezingen bovendien een strijd over de toekomst van de Turkse democratie. Nu hij deze overduidelijk heeft gewonnen, wordt hij door velen ook meteen gezien als nieuwe hoop voor Turkije. De man die de strijd tegen Erdogan kan aangaan. 

Het is dan ook de eerste keer in 25 jaar dat de AKP de grootste stad en het economisch hart van Turkije niet bestuurt. Een harde klap voor Erdogan. Aanhangers van de AKP vrezen dat Imamoglu niet voldoende middelen en connecties heeft om zijn programma waar te maken. Het is nu aan Imamoglu om te tonen wat hij kan betekenen voor Istanbul. Daarnaast wordt het uitkijken hoe de president gaat reageren op deze populaire politieke nieuwkomer. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Lucas Waagmeester uit "Terzake":

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen