Videospeler inladen...

AXA experimenteert met videodokters

Wie een hospitalisatieverzekering heeft bij AXA zal vanaf oktober de klok rond een dokter kunnen raadplegen via videochat op computer of smartphone. AXA is de eerste verzekeraar in België die experimenteert met teleconsultaties.

De 500.000 klanten die een hospitalisatieverzekering hebben bij AXA zullen vanaf het najaar niet meer noodzakelijk naar de huisarts moeten gaan. Wie plots last heeft van een kwaaltje en daarover dringende vragen heeft, zal kunnen bellen naar een verpleegkundige die ervoor zorgt dat patiënten binnen het half uur kunnen videochatten met een dokter. 

Het systeem zit nu nog in de testfase, maar vanaf oktober wil AXA 30 dokters vinden om klanten vanop afstand bij te staan via een videochat. Op die manier zullen de artsen proberen een eerste diagnose te stellen. 

Meestal meteen geholpen

In Frankrijk wordt het systeem al langer gebruikt. Daar is gebleken dat de vraag van de patiënt in 7 op de 10 gevallen volledig via de videochat behandeld kan worden. In 2 op de 10 gevallen wordt doorverwezen naar een fysieke dokterspraktijk omdat de teleconsultatie geen uitsluitsel kan geven.

In 10 procent van de gevallen is er geen teleconsultatie omdat tijdens het voorafgaande telefoongesprek met de verpleegkundige de klant meteen wordt doorverwezen naar de spoedafdeling. 

Na het gesprek met de videodokter worden de gegevens doorgespeeld naar de vaste huisarts van de klant. Op die manier blijft het medisch dossier van de patiënt altijd volledig.

Meest gelezen