Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Belgische CEO van Huawei: "Wij hebben de Amerikaanse leveranciers niet nodig"

Huawei, de geplaagde producent van smartphones en telecomapparatuur, is ervan overtuigd dat de crisis waarin hij zich nu bevindt maar van korte duur zal zijn. Dat zegt de Belgische CEO in een gesprek met VRT NWS. Nadat de Amerikanen Huawei beschuldigd hadden van spionage, kwam het Chinese bedrijf in Washington op de zwarte lijst. Hierdoor schortte Google de samenwerking met Huawei op. Om het vertrouwen terug te winnen, wil Huawei met de Belgische overheid en operatoren een overeenkomst ondertekenen waarin het belooft dat het ons land niet zal bespioneren.

“Let’s talk”, met die woorden gooit Huawei de deuren van het Cybersecurity Center in Brussel letterlijk open. Huawei wil hiermee tonen dat het niets te verbergen heeft, want van spionage is volgens het bedrijf geen sprake. En als de samenwerking met Google niets wordt, dan heeft Huawei een eigen besturingssysteem klaar. We zagen een zelfverzekerde Wilson Hu. De Belgische CEO verdedigt zijn bedrijf met hart en ziel. 

Mensen geruststellen

Hu is de huidige CEO van Huawei België. Hij begint zijn betoog met een geruststelling. “Mensen die nu een toestel van ons kopen hoeven zich geen zorgen te maken. Zij krijgen nog altijd ondersteuning van Android (het besturingssysteem van Google, red.).” Die geruststelling is nodig. Nadat de Amerikaanse president Trump begin mei een decreet had ondertekend dat Amerikaanse bedrijven verbiedt om samen te werken met Huawei, kondigde Google aan dat het zijn besturingssysteem niet meer zou aanbieden aan Huawei.

Dat betekent dat Huawei op termijn apps zoals YouTube, Gmail en Google Maps niet meer kan aanbieden. De impact ervan liet zich meteen voelen. Tijdens een interview eerder deze maand zei oprichter Ren Zhengfei dat de verkoop van Huawei wereldwijd met 40 procent is gezakt.

Wilson Hu, CEO Huawei België

Volgens Hu ligt het probleem niet bij Google, maar bij de Amerikaanse overheid. “Google wil met ons blijven samenwerken. En wij willen ook blijven samenwerken met Google, maar ze mogen niet van de Amerikaanse overheid.” Maar Huawei heeft op dit moment geen keuze. De huidige smartphones van Huawei worden nog verkocht met Android. Maar het is nog niet zeker of Huawei in de toekomst toestellen met Android zal mogen verkopen. Als het aan Hu ligt wel, maar alles hangt af van de onderhandelingen tussen Huawei en Google enerzijds en tussen Google en de Amerikaanse overheid anderzijds. Onlangs vroeg de Amerikaanse technologiereus nog aan de overheid om de sancties tegen Huawei te versoepelen. 

Maar als Google ooit beslist om ons te laten vallen, kunnen we perfect verder met ons eigen besturingssysteem.

Wilson Hu, CEO Huawei België

Feit is dat Huawei aan een eigen besturingssysteem werkt, of zoals ze het zelf noemen: ‘plan B'. Het besturingssysteem, dat de codenaam HongMeng kreeg, zal vermoedelijk later dit jaar verschijnen onder de naam Ark OS. Tijdens het interview wil Hu niet veel kwijt over Ark OS. “Maar als Google ooit beslist om ons te laten vallen, kunnen we perfect verder met ons eigen besturingssysteem. En ja, alle apps van Google zullen daarop perfect werken.”

De Chinese website Global Times meldde eerder deze maand dat Huawei Ark OS aan het testen is met een aantal Chinese smartphoneproducenten. Als Ark OS ooit verschijnt, zal het een belangrijke concurrent worden van Android, want met 200 miljoen verkochte smartphones vorig jaar is Huawei geen kleine speler. 

"We komen hier sterker uit"

“Hoe je het draait of keert, Huawei zal hier sterker uit komen”, zegt Hu vastberaden. “In het verleden lieten we steken vallen, maar deze crisis heeft ons wakker geschud. Huawei is een groot bedrijf (wereldwijd werken 180.000 mensen voor Huawei, red.), maar omdat alle ogen van de wereld nu op ons gericht zijn, mogen we nu geen fouten maken.” Na het mogelijke afhaken van Google kondigden een aantal producenten van smartphone­componenten aan dat ze niet meer gingen samenwerken met Huawei. “Maar ook op vlak van hardware hebben we een ‘plan B’”, zegt Hu. “Wij kunnen onze eigen componenten produceren. Wij hebben de Amerikaanse leveranciers niet nodig.”

Ik ben bereid om een akkoord met de Belgische overheid te tekenen waarin wij beloven dat we onze apparatuur niet gaan gebruiken voor spionagedoeleinden.

Wilson Hu, CEO Huawei België

Om af te ronden willen we het over 5G, het netwerk van de toekomst, hebben. Huawei is de grootste producent van 5G-apparatuur, maar de Amerikanen vermoeden dat de Chinese overheid Huawei-apparatuur gaat gebruiken om ons te bespioneren. Hu is categoriek: ”Wij zijn niet verplicht om samen te werken met de Chinese overheid. En van een samenwerking is er geen sprake. Meer nog: ik ben bereid om een akkoord met de Belgische overheid te tekenen waarin wij beloven dat we onze apparatuur niet gaan gebruiken voor spionagedoeleinden.”

Of zijn belofte veel waarde heeft is nog onduidelijk, maar volgens Hu spreken de contracten die het bedrijf onlangs getekend heeft voor zich. "We hebben momenteel wereldwijd 50 overeenkomsten met operatoren getekend om 5G-apparatuur te leveren. Daarvan bevinden zich 18 in West-Europa.” Onder die landen bevinden zich Groot-Brittannië, Spanje en Nederland. In ons land is er nog geen sprake van 5G, maar Proximus liet al weten het volste vertrouwen te hebben in de apparatuur van Huawei.

Meest gelezen