Belga

Bellen, berichtjes en selfies: 1 op 3 jonge automobilisten geeft gsm-gebruik achter het stuur toe

1 op de 3 jonge automobilisten in ons land geeft toe in de afgelopen maand een berichtje of mail gelezen of gestuurd te hebben tijdens het rijden. 1 op de 10 heeft daar het afgelopen jaar ook een boete voor gekregen. Dat blijkt uit een enquête van Vias Institute bij 1.000 bestuurders tussen 18 en 30 jaar.

Zwalpende auto’s op de snelweg, de auto voor je aan de verkeerslichten die maar niet vertrekt als het licht op groen springt omdat de bestuurder op zijn of haar telefoon aan het tokkelen is. Voortdurend zie je dat automobilisten meer aandacht hebben voor hun gsm dan voor het verkeer. 

Het is levensgevaarlijk, maar velen kunnen er niet aan weerstaan om naar dat toestel te grijpen. Dat blijkt ook uit een enquête van Vias Institute bij 1.000 jonge Belgische bestuurders. Gevraagd of ze de afgelopen maand een sms’je of mail hebben gelezen of verstuurd hebben achter het stuur, geeft bijna 1 op de 3 (32 procent) toe dat ze zich daar inderdaad aan bezondigd hebben.

Niet handsfree

Bijna 1 op de 5 (18 procent) heeft met de telefoon in de hand gebeld tijdens het rijden en 6 procent heeft zelfs een selfie genomen achter het stuur. Het risico om door de politie betrapt te worden op gsm-gebruik ligt relatief laag, zo blijkt, want slechts 1 op de 10 ondervraagden zegt het afgelopen jaar ook effectief een boete te hebben gekregen voor gsm-gebruik in de auto. 

Stef Willems van Vias Institute spreekt van een probleem en waarschuwt voor de gevaren. “Als je een foto neemt of op je gsm kijkt, let je gedurende verschillende seconden niet op wat er op de weg gebeurt en dat verhoogt natuurlijk je risico op een ongeval.”

Andere boetes

GSM-gebruik is niet het enige probleem bij jonge bestuurders, zo blijkt verder uit de statistieken. “Bestuurders tussen 18 en 30 jaar komen twee keer vaker voor in ongevallen met doden en gewonden, ten opzichte van de rest van de bevolking”, wijst Stef Willems aan. 

Willems ziet de laatste jaren een dalende tendens, “maar toch nemen vele jongeren nog te veel risico’s achter het stuur”. Dat blijkt ook uit de bevraging van Vias Institute. Ruim een kwart (27 procent) van de ondervraagden geeft daarin toe dat ze het afgelopen jaar een verkeersboete hebben gekregen.

De meerderheid - maar liefst 61 procent - daarvan was voor overdreven snelheid, gevolgd door foutparkeren (32 procent) en daarna volgt het gsm-gebruik, met 10 procent. Dat is evenveel als het rijden onder invloed van alcohol. 

Meest gelezen