Lichte aardbeving en enorme krater na spontane ontploffing van bom uit Tweede Wereldoorlog in Duitsland

In een graanveld in de buurt van de Duitse stad Limburg an der Lahn is zondagnacht een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontploft. De bom ontplofte zomaar uit het niets en veroorzaakte een lichte aardbeving. Het graanveld blijft achter met een krater van 4 meter diep en 10 meter breed, er vielen geen gewonden. 

Zondagnacht omstreeks 4 uur werd in de buurt van de Duitse stad Limburg an der Lahn een lichte aardbeving opgemerkt van 1,7 op de schaal van Richter. Buurtbewoners hoorden op dat moment ook een luide knal. "De grond daverde, het leek alsof er iets op ons huis was gevallen en ontplofte", vertelt een landbouwer aan de Duitse omroep ARD. "We gingen naar buiten, maar zagen niets aan ons huis."

Pas de dag nadien ontdekte de man een gigantische krater in zijn veld. Er werd even gedacht aan een inslag van een meteoriet, maar volgens bomexperts is de krater veroorzaakt door een achtergebleven vliegtuigbom van 250 kilogram uit de Tweede Wereldoorlog. Dat leiden experts af uit de vorm van de krater. Er werden voorlopig geen overblijfselen van de bom zelf teruggevonden.

(lees verder onder de foto van de krater)

Het wordt uitgesloten dat landbouwvoertuigen de bom tot ontploffing hebben gebracht. Waarschijnlijk zijn de chemische stoffen in het ontstekingsmechanisme door de jaren heen aangetast, waardoor de bom spontaan is ontploft. Volgens Duitse media exploderen elk jaar nog steeds één tot twee bommen spontaan in Duitsland. 

Limburg an der Lahn werd tijdens de Tweede Wereldoorlog voortdurend gebombardeerd, zelfs nog in februari 1945. Het doel was toen om een station van de spoorlijn van het Duitse Rijk te vernietigen. 

Volg VRT NWS ook via Instagram: 

Meest gelezen