Copyright 2019. The Associated Press. All rights reserved

Boris Johnson: "Deal of niet, brexit komt er op 31 oktober"

Brits kandidaat-premier Boris Johnson belooft dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten op 31 oktober, of dat nu met of zonder akkoord is. Dat heeft hij gezegd in een tv-interview met de Britse omroep BBC, en herhaald in radio-interviews vanmorgen. Johnson gaf wel toe dat hij de hulp van de EU nodig heeft om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden als het tot een "no deal" zou komen. 

De brexitdeal die ontslagnemend premier Theresa May met de Europese Unie onderhandelde, "is dood", zegt Boris Johnson. 

Hij zegt dat hij van plan is om een nieuw akkoord te onderhandelen, maar als de EU niet ingaat op zijn voorwaarden, dan zal het Verenigd Koninkrijk hoe dan ook vertrekken op 31 oktober, de datum die als nieuwe deadline is vastgelegd.

Ook in radio-interviews die hij vanochtend gaf, bevestigde hij dat hij in geen geval een nieuw uitstel van de brexit wil.

Johnson zou zo wel in aanvaring kunnen komen met het Britse parlement, dat al meermaals aangaf dat het de EU niet zonder deal wil verlaten. Maar volgens de kandidaat-premier is het politieke landschap intussen veel veranderd, en is het parlement gaan inzien dat de Britten de EU willen verlaten.

"Ik denk dat er intussen aan beide kanten van het Kanaal een heel ander idee leeft van wat nodig is", zei Johnson. 

Grenskwestie

Wel erkent Johnson dat hij de hulp van de EU nodig heeft om te vermijden dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Maar hij denkt dat hij de EU-leiders kan overtuigen van oplossingen voor de grenskwestie.

"Er zijn meer dan genoeg, meer dan genoeg technische oplossingen die kunnen worden aangegrepen om mogelijk te maken dat er geen grenscontroles nodig zijn", zei Johnson. Deskundigen hebben zich echter al zeer sceptisch getoond over dergelijke technologische mogelijkheden, toch wat de nabije toekomst betreft. 

Niet alleen de brexit kwam tijdens het interview aan bod. De interviewster had ook een vraag over de huiselijke ruzie waarvoor de politie afgelopen weekend naar Johnsons huis moest komen. Maar Johnson wenste niet op de vraag in te gaan. "Ik praat niet over dingen die te maken hebben met mijn familie of geliefden", zei Johnson, die het "niet fair vindt om zijn naasten mee te sleuren in dat soort discussies."

Meest gelezen