© BSIP / Reporters

De gevoelstemperatuur steeg vandaag tot boven de 40 graden, maar wat betekent dat precies?

Naast de werkelijke temperaturen, hebben sommige weervrouwen en -mannen het soms over de gevoelstemperatuur. Die lag vandaag op veel plaatsen boven de 40 graden Celsius. Maar wat betekent dat precies?

Een gevoelstemperatuur van meer dan 40 graden Celsius: dat voorspelde weervrouw Jill Peeters van VTM voor vandaag. De werkelijke temperatuur bleef op "slechts" 34 graden Celsius steken in de Kempen. Waarin ligt precies het verschil?

"De temperaturen die we voorspellen, zijn de luchttemperaturen of de werkelijke temperaturen", zegt weerman Bram Verbruggen van de VRT in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Dat zijn de temperaturen die we meten in een Stevenson screen, een wit thermometerhutje. Dat zie je soms staan langs sommige autosnelwegen."

(Lees voort onder foto)

Een voorbeeld van een Stevenson screen.
© © Eye Ubiquitous - creative.belgaimage.be

"In zo'n hutje meten we de temperaturen in de schaduw en met een beperkte hoeveelheid wind. Het zijn die getallen die je in het weerbericht hoort of op televisie ziet wanneer we temperaturen voorspellen."

"Bij de gevoelstemperatuur komt heel wat meer kijken. Een van de factoren die een grote rol spelen, is de vochtigheid van de lucht. Hoe vochtiger de lucht, hoe warmer je het zal voelen of hebben."

Hoe komt dat dan? "Het heeft te maken met de manier waarop vocht op onze huid verdampt. Als het hard waait, kan vocht op onze huid snel verdampen. Wanneer het vochtig weer is, dan zal het minder snel verdampen en heb je het dus warmer."

Berekende gok

"De gevoelstemperatuur is moeilijk om objectief vast te stellen. Het hangt af van mens tot mens en ook van het huidtype. De makkelijkste manier om het te berekenen is een tabel die op een ongetwijfeld ingewikkelde formule is gebaseerd."

"Ik heb even de berekening voor vandaag gemaakt voor Ukkel. Daar gingen we naar 32 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 60 procent. Dat gaf een gevoelstemperatuur van 42 graden Celsius. Het blijft een berekende gok."

Het konijn van Sabine

Bij dieren is de gevoelstemperatuur minder van tel. "Zij hebben een vacht waardoor ze minder snel warmte aan de omgeving kunnen afgeven. Ik ben natuurlijk geen bioloog, maar collega Sabine Hagedoren zei me bijvoorbeeld dat ze bij deze temperaturen een fles koud water bij haar konijn legt. Dat beest vindt dat enorm aangenaam."

"Morgen wordt het opnieuw warm, wel iets minder dan vandaag", zegt Verbruggen nog. "In het centrum van het land halen we 28 tot 29 graden Celsius, maar in het oosten gaat het weer boven de 30 graden Celsius. Daarna volgen 2 koelere dagen, maar zaterdag wordt het opnieuw gevaarlijk heet met een gevoelstemperatuur van boven de 40 graden Celsius."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Bram Verbruggen in "Nieuwe feiten":

Bekijk hieronder het meest recente weerbericht:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen