De postbode brengt binnenkort nog maar twee keer per week niet-dringende brieven rond

Vanaf maart volgend jaar komt de postbode nog maar twee keer per week langs om niet-dringende brieven te bezorgen. Het aantal brieven dat verstuurd wordt, daalt razendsnel en dus moet Bpost maatregelen nemen om niet verlieslatend te worden. 

De brievenpost daalt heel snel. Mensen hebben andere manieren gevonden om te communiceren, klinkt het bij Bpost. Vooral digitaal brengen we boodschappen over.  "En dus moeten we onze manier van werken aanpassen," zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck. 

"Daarom gaan we de niet-dringende brieven bundelen en twee keer per week rondbrengen: aan het begin van de week en tegen het einde van de week." Toch zullen de postbodes nog elke dag  hun ronde doen, voor kranten, pakjes en brieven met een prior-zegel. Dat is een postzegel die vijf eurocent duurder is en die garandeert dat je brief de volgende werkdag wordt geleverd. Maar een echt succes is die prior-zegel niet sinds de herinvoering ervan, begin dit jaar. Ook aangetekende zendingen en rouwbrieven zullen de dag nadat ze verstuurd zijn in de bus vallen.
De zogenoemde niet-dringende brieven zijn drie dagen onderweg. 

In tegenstelling tot de brievenpost, stijgt de pakjespost heel snel. "Klanten verwachten dat ze elke dag een pakje kunnen ontvangen, zegt Van Speybroeck, maar de stijging van het aantal pakjes compenseert het verlies bij de brievenpost niet." De distributie van een brief of een pakje is helemaal anders. Je hebt er andere machines voor nodig en een andere organisatiestructuur.  "Onze manier van werken moeten we dus aanpassen aan heel veel pakjes en minder brieven, en dat hadden we tot nu toe niet," zegt Barbara Van Speybroeck.

Deze zomer zal de nieuwe manier van werken getest worden in een zestal kantoren. Vanaf maart volgend jaar zou de nieuwe manier van werken overal ingevoerd worden. Het project zou geen impact hebben op het aantal postbodes, klinkt het.  Er zouden dus geen afvloeiingen zijn bij de  13.000 postbodes die nu bij Bpost aan de slag zijn. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen