Elke Van den Brandt, Chris Steenwegen en Stijn Bex aangeduid als deelstaatsenatoren voor Groen

Groen heeft de namen van de deelstaatsenatoren bekendgemaakt. Vanuit het Vlaams Parlement zal Chris Steenwegen zetelen in de Senaat. Ook Stijn Bex, Elke Van den Brandt en Fourat Ben Chika (gecoöpteerd) krijgen een zitje. De groenen herhaalden bij de bekendmaking ook meteen dat ze ijveren voor de afschaffing van de Senaat. 

Chris Steenwegen, in een vorig leven nog directeur van Natuurpunt, krijgt de titel van “klimaatsenator”. Hij komt vanuit het Vlaams Parlement en wil naar eigen zeggen vooral inzetten op de interregionale samenwerking. “De Senaat, als ontmoetingsplaats van gewesten en gemeenschappen, heeft bij uitstek een interregionale rol, en is daardoor een geschikt forum om de uitdagingen van de klimaatverandering aan te pakken”, aldus Steenwegen.

Zowel Stijn Bex (vanuit het Vlaams parlement) als Elke Van den Brandt (vanuit het Brussels parlement) willen dan weer duidelijk focussen op Brussel. “Samenwerking is cruciaal om Brussel zijn rol als superdiverse hoofdstad voluit te laten spelen. Ik wil in de Senaat ook pleiten voor  meertaligheid, onder andere in het onderwijs”, klinkt het bij Bex. 

Een gelijkaardig geluid is te horen bij Elke Van den Brandt. “Als grootste Nederlandstalige partij in het Brussels parlement, willen we onze verantwoordelijkheid nemen om mee de Brusselse stem in de Senaat te laten horen." Van den Brandt leidde onlangs nog de formatiegesprekken voor de Nederlandstalige taalgroep binnen de Brusselse regering. Ze bereikte een akkoord met Open VLD en One.Brussels/SP.A, waardoor het zeer waarschijnlijk lijkt dat ze naast senator ook Brussels minister zal worden tijdens de komende legislatuur.

Eerder was ook al bekend geraakt dat Fourat Ben Chika gecoöpteerd Senator wordt voor Groen. Hij vervangt Petra De Sutter, die verhuist naar het Europese halfrond. 

Meest gelezen