Heisa over korte broek op Gentse gemeenteraad

In Gent vraagt de ondervoorzitter Christophe Peeters (Open VLD) gemeenteraadsleden niet langer in een korte broek op te dagen op zittingen. Gisteren verschenen zeker drie raadsleden in een zomeroutfit. "Het gaat om respect voor de instelling", verklaart Christophe Peeters.

Commotie gisteren op de Gentse gemeenteraad want het zomerse weer had zeker drie raadsleden verleid om in korte broek op te dagen. Niet alle aanwezigen konden dat appreciëren, ook ondervoorzitter Christophe Peeters niet. Hij roept op om een minimum aan respect aan de dag te leggen. "Ik heb er opmerkingen over gehad en vind het zelf ook niet kunnen. Het blijft de gemeenteraad van Gent. Je moet respect hebben voor de instelling én voor de Gentenaars die je verkozen hebben. We zitten niet aan het strand. Dat betekent natuurlijk niet dat iedereen in pak en met das moet verschijnen, maar ik vind wel dat er een standaard moet zijn."

"Ik ga het nooit meer doen"

Een van de schaars geklede gemeenteraadsleden was Manuel Gonzalez, uitgerekend een partijgenoot van Peeters. "Ik had een korte jeansbroek aan, tot over de knie. Ik heb er echt niet bij stilgestaan. Het was warm gisteren en ik was al van 's middags in de binnenstad. Ik wist niet dat er afspraken over waren, ik ben nieuw in de gemeenteraad. Als het mensen gestoord heeft, wil ik mij daarvoor excuseren. Ik ga het nooit meer doen."

"Veel mensen zullen mij ouderwets vinden"

Peeters' oproep lijkt dus blijkbaar aan te komen. Al wil hij het niet op de spits drijven. "Het is niet de bedoeling om een dresscode af te spreken maar we moeten zorgen dat we nu niet verder afglijden. We moeten dat niet in een reglement gieten of een kledingpolitie installeren. Ik vraag gewoon om wat meer bewustzijn." Peeters verwijst ook naar de traditie. "Ik geef toe dat je niet slechter debatteert in korte broek, maar de onderwerpen zijn toch soms erg serieus. Gisteren hadden we het bijvoorbeeld over de budgetten. Het ging over een bedrag van ongeveer 1 miljard euro", benadrukt Peeters. 

Ook voor de dames? 

Of ook de vrouwelijke gemeenteraadsleden wat zorgvuldiger moeten omgaan met kledij, is niet meteen duidelijk. Peeters ging niet dieper in op de vraag of de oproep ook voor kleedjes en rokjes geldt. 

Geen regels

Navraag bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) leert dat er geen richtlijnen zijn voor de klederdracht van raadsleden. Elke gemeenteraad kan wel een eigen huishoudelijk reglement opstellen met daarin een dresscode, maar dat behoort tot de bevoegdheden van de gemeenteraad zelf. En kan dus enkel vastgelegd worden als er een meerderheid gevonden wordt.

Meest gelezen