Hitte houdt kaaskramen weg van de markt

Tropische temperaturen zijn een kwelling voor smeuïge romige kazen. Schrik dus niet als je letterlijk een gat in de markt ziet waar normaal je favoriete kaaskraam stond. "Onze kazen zweten en dus blijven we thuis", vertelt Lies van Kaashandel De Fijnproever op Radio 2 Antwerpen.

"Gisteren stonden we niet op de markt van Brasschaat omdat het te warm was voor onze kazen", vertelt Lies Boeckx van de Westelse Kaashandel De Fijnproever in "Start je Dag". "We willen onze klanten kwaliteit aanbieden en dat is onmogelijk met de hitte. Ook al hebben we een koeltoog: het kraam staat uren aan een stuk open. Vergelijk het met de warmte die je huis binnensluipt als de deur openstaat. Dat is verre van ideaal voor onze kaas. Ze gaan bijvoorbeeld veel intenser ruiken." 

Zwetende kazen

Welke kazen lijden het meeste onder deze hitte? "De zachte kazen zoals Camembert en Brie kunnen smelten. De andere kazen gaan "zweten" zoals we dat noemen. Je ziet dan druppels verschijnen op de kaas", vertelt kaasverkoopster Lies. Kan ze in deze tropische temperaturen nog wel sneetjes maken van grote kaasbollen? "Jonge kaas is wat romiger en houdt niet van de hitte. Je mag de bol dus niet te lang ongekoeld op je toonbank laten liggen of je kan hem niet meer snijden."

Verkoopt Lies eigenlijk wel veel kaas tijdens de warme dagen? "Jonge en belegen kaas gaan ook in de zomer vlot over de toonbank. De romige witschimmelkazen zoals Brie of Délice de Bourgogne doen het nu minder. Dat zijn echte winterkazen die in dat seizoen ook beter smaken", aldus Lies Boeckx. 

Platte kaas

Het kwik blijft ook de komende dagen vlot de 25°C halen. Wil dat zeggen dat Kempense kaasliefhebbers op hun kin moeten kloppen? "Morgen zakken de temperaturen gelukkig een beetje. Woensdag vind je ons dus terug op markt in Westerlo en later op de week in Olen en Herentals. We hopen dat het dan opnieuw draaglijk zal zijn voor onze kazen zodat we kwaliteit kunnen leveren", zegt Lies. Ze geeft tot slot nog een zomerse culinaire kaastip: "Kies op een warme dag eens voor een lekkere portie verse platte kaas." 

Meest gelezen