AFP or licensors

Honderden migrantenkinderen overgeplaatst uit "overvolle, smerige Texaanse grenspost"

In de Amerikaanse staat Texas zijn honderden migrantenkinderen overgeplaatst uit een overvolle grenspost aan de grens met Mexico. Een aantal advocaten had vastgesteld dat de kinderen er in schrijnende omstandigheden werden vastgehouden en had aan de alarmbel getrokken. De krant "The New York Times" beschrijft hoe de kinderen tot een maand lang moesten verblijven in de overvolle, smerige Texaanse grenspost.   

Honderden migrantenkinderen zaten wekenlang vast in de grenspost, zonder voldoende voedsel en sanitair. Ze hadden geen zeep, tandenborstels of tandpasta en velen droegen dezelfde vuile kleren waarmee ze de grens waren overgestoken.

Het gaat om kinderen van amper 8 jaar oud, die voor baby's en peuters zonder luiers moesten zorgen. De kinderen zeiden dat ze 's nachts wakker werden omdat ze honger hadden. De wantoestanden kwamen aan het licht door getuigenissen van een groep advocaten, die vorige week uitzonderlijk toegang verkregen tot een gebouw van de grenswacht in Clint, in de Amerikaanse grensstaat Texas, op zo'n 30 kilometer van El Paso.

Kinderen van amper 8 jaar oud, moesten zorgen voor baby's en peuters zonder luiers. De kinderen werden 's nachts wakker omdat ze honger hadden

Vóór de kinderen daar terechtkwamen, waren ze gescheiden van volwassen familieleden met wie ze de grens overstaken. Sommige kinderen werden er samen met hun tienermoeders vastgehouden. Zieke kinderen zaten in quarantaine. Een heel aantal minderjarigen verbleef al bijna een maand in het gebouw.

Dit is maar één van de vele verhalen van migrantenkinderen die in schrijnende omstandigheden opgesloten worden in de Verenigde Staten. De autoriteiten zélf luiden de noodklok en geven toe dat ze de toestroom van migranten aan de grens met Mexico niet meer aankunnen.

Aan de zuidgrens van de VS speelt zich een humanitaire crisis af, die elke dag weerzinwekkender wordt

Evelyn Stauffer, woordvoerster van de overheidsinstelling die vluchtelingen moet hervestigen

"Aan de zuidgrens van de Verenigde Staten speelt zich een humanitaire crisis af, die elke dag weerzinwekkender wordt", zegt Evelyn Stauffer, woordvoerster van een overheidsinstelling die vluchtelingen moet hervestigen. Verschillende overheden hebben Washington om 4,5 miljard dollar extra middelen gevraagd, om het stijgend aantal migrantenkinderen in menswaardige omstandigheden te kunnen opvangen.

In de VS loopt er momenteel een rechtszaak over de omstandigheden waarin migrantenkinderen in overheidsgebouwen vastgehouden worden. De advocaten mochten de grenspost in Clint bezoeken ​​op bevel van een rechter. Na hun bezoek begonnen de advocaten meteen te lobbyen voor de vrijlating van de kinderen.

Ongeveer 249 van de kinderen zijn nu overgeplaatst naar een federaal opvangcentrum en een onbekend aantal anderen werd naar een tijdelijke opvangtent in El Paso gestuurd. Over het totale aantal kinderen is er onduidelijkheid. Elke maand steken er tienduizenden migranten de grens tussen Mexico en de VS over.  

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen