Iran: "Nieuwe Amerikaanse sancties betekenen einde van diplomatie tussen Teheran en Washington"

Iran heeft zwaar uitgehaald naar de Amerikaanse regering, die gisteren nieuwe sancties tegen het land aankondigde, ditmaal gericht tegen geestelijk leider Khamenei en zijn entourage. Die nieuwe sancties betekenen volgens Iran het einde van de diplomatie tussen Teheran en Washington.

De Iraanse president Hassan Rouhani schuwde de harde woorden niet tijdens een tv-toespraak. 

"Met zijn daden laat het Witte Huis zien dat het mentaal achterlijk is", zei hij. Het Amerikaanse Iran-beleid bewijst volgens Rouhani ook hoe wanhopig de regering-Trump is.

De economische sancties die de VS oplegt aan geestelijk leider Ali Khamenei zijn zinloos, zegt Rouhani, want Khamenei heeft geen tegoeden in het buitenland. 

"Teheran legt "strategisch geduld" aan de dag, maar is niet bang", zei Rouhani ook. 

Welles-nietesspel

De reacties op de nieuwe Amerikaanse sancties zijn ook uitgemond in een welles-nietesspel over wie nu wel of niet wil onderhandelen.

Volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton staat de deur open voor gesprekken over het volledig afbouwen van het Iraanse kernwapenprogramma. "Iran hoeft alleen maar naar binnen te wandelen", klinkt het.

Maar Iran ziet dat helemaal anders. Volgens president Rouhani tonen de nieuwe sancties juist aan dat de VS helemaal niet bereid is tot gesprekken. "De Amerikanen liegen als ze zeggen dat ze willen onderhandelen", zegt president Rouhani. "Terwijl u oproept om te praten, vaardigt u sancties uit tegen onze minister van Buitenlandse Zaken", zei hij, verwijzend naar de Amerikaanse aankondiging dat er ook sancties op komst zijn tegen Mohammad Javad Zarif. 

Volgens Javad Zarif "misprijzen de haviken uit Trumps entourage diplomatie, en zijn ze uit op oorlog". Voor het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken betekenen de nieuwe sancties het einde van de diplomatie tussen Teheran en Washington.   

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen