Jury in rechtszaak binnenkort met virtual reality-bril

Juryleden in een assisenzaak kunnen binnenkort met 3D-technieken virtueel moordplekken bezoeken. De gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen heeft al een 5-tal onderzoeken gevoerd waarbij de hele crime scene in kaart wordt gebracht met 3D-camera's. Dat maakt het voor onderzoekers én juryleden mogelijk om ook later de moordplek te "doorwandelen" met behulp van een virtual reality-bril. Eind dit jaar, begin volgend jaar zal de techniek voor het eerst in een rechtbank gebruikt worden.

In Amerikaanse series en films goochelen politie en gerecht al langer met allerlei 'high tech'-onderzoekstechnieken bij moordzaken. Het lijkt fictie maar almaar vaker opent nieuwe technologie ook in eigen land nieuwe mogelijkheden. De Oost-Vlaamse gerechtelijke politie gebruikt al een half jaar een 3D-camera om complexe moordzaken te onderzoeken. De beelden kunnen door onderzoekers, advocaten, slachtoffers én zelfs juryleden bekeken worden met een VR-bril. 

Gedaan met meten

"Vandaag gebruiken we al bijna standaard een 360°-videocamera. Het labo-team, dat meteen ter plaatse komt bij een verdacht overlijden, maakt de beelden. Dat biedt al heel wat voordelen. Het geeft de plaats delict zeer goed weer en mensen kunnen nu al met VR-bril rondkijken en zien wat er aan de hand is. Een 3D-scan gaat nog een stap verder. Want alles wordt metrisch correct weergegeven, tot op de millimeter nauwkeurig. Dat betekent dat we niet langer aan de slag moeten met meetlatten. Nu gebruiken we die nog om van alles af te meten: waar ligt een lichaam, hoe groot is een kamer, waar ligt het wapen... Door de 3D-scan wordt dat verleden tijd en kunnen we een volledige kamer op een tiental minuten vastleggen", vertelt Patrice De Mets van de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen.  

Moordzaken zonder verdachte

De politie gebruikt de nieuwe techniek voorlopig enkel bij erg complexe moordzaken waar niet meteen een verdachte is. "De 3D-scan legt alles in detail vast want alles moet onaangeroerd blijven, ook het lichaam van het slachtoffer. Zo kunnen we reconstrueren wat er precies gebeurd is. Echt alles kan een rol spelen: hoe een deur of venster open of gesloten is, de plaats waar het lijk en het wapen liggen, welke bloedspatten er zijn... Het helpt ons om de waarheid te achterhalen. Het lichaam kan ons niets meer vertellen en als er ook geen verdachte is, levert de scan veel belangrijke informatie op", benadrukt De Mets. 

Ook voor jury in assisenzaken

"In eerste instantie zijn de beelden natuurlijk bedoeld voor onderzoek. Op basis van de scans kan een procureur of onderzoeksrechter verder opdrachten geven. Maar, in een tweede instantie mogen ook andere betrokkenen bij een zaak de beelden bekijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om een advocaat of een verdachte. Als de rechtszaak echt voorkomt, mogen zelfs juryleden de moordplek zo bekijken." Nog eind dit jaar of begin volgend jaar komt er voor het eerst zo'n rechtszaak en zullen we juryleden met een VR-bril zien opduiken. 

Enkel in Oost-Vlaanderen, Brussel en Limburg

Ook in Brussel en Limburg zijn er intussen onderzoeken gebeurd waar 3D-scans gebruikt zijn, ook die zaken komen binnenkort voor. In Oost-Vlaanderen bezit de federale gerechtelijke politie zelf geen 3D-camera. Ze werkt samen met Vias (het Vlaams instituut voor verkeersveiligheid, nvdr.). "Vias heeft de technologie in huis en het is ook hun ingenieur die de beelden maakt en verwerkt. Als we een moordzaak binnenkrijgen maken we meteen een analyse en wordt beslist of we met een 3D-scan zullen werken. Op termijn gaan we de technologie zelf aankopen en ook vaker gebruiken, ook in andere zaken. Daar ben ik zeker van", benadrukt De Mets. De gerechtelijke politie van Brussel en Limburg bezitten wel zelf een 3D-scanner. 

Meest gelezen