Kinderartsen starten campagne voor terugbetaling vaccin tegen meningokokken 

De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde start een campagne om ouders beter te informeren over meningokokken, een bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De vereniging wil dat het vaccin wordt terugbetaald, opdat meer ouders hun kinderen laten vaccineren. "Ouders hebben het recht op correcte informatie over dit middel", zegt dokter Marc Raes, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Het vaccin voor meningokokken is sinds een jaar of twee op de markt in ons land. Toch zijn ouders amper geïnformeerd over de gevaarlijke ziekte. Dat ziet ook dokter Marc Raes, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde. "Wij vinden dat ouders het recht hebben op correcte informatie over dit middel. Uiteindelijk is het een verschrikkelijke ziekte met een kans op overlijden van vijf tot tien procent. Zelfs als je de ziekte overleeft, heb je nog zo'n 40 procent kans op complicaties."

Het is een verschrikkelijke ziekte met een kans op overlijden van vijf tot tien procent
Marc Raes, voorzitter Belgische Vereniging voor Kinderartsen

De vaccinatie voor meningokokken kost zo'n 260 euro. Dat het vaccin tot op heden nog niet wordt terugbetaald, heeft volgens Raes te maken met de aard van de meningokokkenmicrobe. "De microbe gedraagt zich wat anders dan de meeste microben. Dat heeft het maken van een vaccin wat bemoeilijkt. Er zijn nog wat onduidelijkheden rond de ziekte, waardoor het vaccin nog niet kan worden toegevoegd in het basisvaccinatieschema. Ook de frequentie van de ziekte is niet heel hoog: zo'n 100 tot 120 gevallen per jaar." Toch ijvert Raes ervoor dat het vaccin wel moet worden terugbetaald.

De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde wil met hun campagne vooral ouders informeren over de ziekte. Door middel van affiches en brochures willen ze duidelijk weergeven waar het over gaat. "Ook gaan we collega's en geïnteresseerden duidelijk inlichten over de infectieziekte op zich", zegt Raes. "We weten ook dat we een goede dekking kunnen hebben: door het vaccin toe te dienen kunnen we tot 85 procent van de gevallen voorkomen. Dat is niet weinig."

Te veel onduidelijkheden

Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat aanbevelingen doet voor het vaccinprogramma, vindt dat de vaccinatie moet worden aanbevolen, maar om het vaccin te laten terugbetalen zijn er nog te veel onduidelijkheden. "Het vaccin voor meningokokken B kan inderdaad worden aanbevolen", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Het is natuurlijk een andere zaak of het vaccin ook moet worden opgenomen in het vaccinatieprogramma dat de overheid gratis aanbiedt aan alle kinderen of adolescenten in Vlaanderen."

Het is nog onvoldoende duidelijk of dat vaccin voldoende voordeel oplevert om die kostprijs te rechtvaardigen

Joris Moonens, woordvoerder Agentschap Zorg en Gezondheid

"Enerzijds beschermt het vaccin niet tegen alle types meningokokken B, anderzijds is het nog onvoldoende gedocumenteerd in welke mate het vaccin een voordeel oplevert voor groepsbescherming en voor bescherming op lange termijn", zegt Moonens. "Het is nog onvoldoende duidelijk of dat vaccin voldoende voordeel oplevert voor de volksgezondheid in het algemeen om die kostprijs te rechtvaardigen."

Meest gelezen