ANSA

Klopjacht op Italiaanse maffiabaas en "cocaïnekoning" die via het dak wist te ontkomen uit de gevangenis

Er is een klopjacht aan de gang op Rocco Morabito, bijgenaamd "de cocaïnekoning van Milaan", een van de meest gezochte criminelen ter wereld. Morabito ontsnapte afgelopen weekend uit de gevangenis in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. Hij moest binnenkort worden uitgeleverd aan Italië, waar hij sinds 1994 werd gezocht.

Elida Ituarte, een vrouw van 70 uit Montevideo, beleefde zondag de schrik van haar leven toen er rond middernacht ineens vier mannen in haar woonkamer stonden. Ze kwamen een lekkende leiding repareren, zeiden ze, voor ze vliegensvlug de benen namen.

De mannen waren erin geslaagd om door een gat in het dak te ontsnappen uit de aangrenzende gevangenis. Via de gevangenismuur kwamen ze terecht op het balkon van de buurvrouw, op de vijfde verdieping van een appartementsgebouw. 

(lees voort onder de foto)

De centrale gevangenis van Montevideo.
AFP or licensors

De politie startte een klopjacht, want de gevangenen, of toch zeker één van hen, zijn niet de minsten. 

De oudste van het viertal is Rocco Morabito (55), topfiguur binnen de 'Ndrangheta, de beruchte maffia-organisatie uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. In de vroege jaren 90 was hij "de cocaïnekoning van Milaan". In 1992 bracht hij vanuit Brazilië 592 kilo cocaïne binnen, een jaar later deed hij er met 630 kilo nog een schepje bovenop. 

Sinds 1994 wordt Morabito gezocht voor internationale drugshandel. Twee jaar geleden, toen hij al 23 jaar lang voortvluchtig was, werd hij opgepakt in een hotel in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo.

Hij bleek op dat moment al 15 jaar in Uruguay te verblijven. Onder een valse naam, met een Braziliaans paspoort, betrok hij een luxueuze villa met zwembad in een badplaats zo'n 150 kilometer van de hoofdstad. 

(lees voort onder de foto)

De villa van Morabito in Uruguay.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Binnenkort had Morabito moeten worden uitgeleverd aan Italië, waar hij nog een gevangenisstraf van 30 jaar moet uitzitten. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini reageerde furieus op het "verontrustende en ernstige" nieuws van de ontsnapping. Hij vraagt dat de Uruguyaanse overheid opheldert hoe Morabito kon ontkomen, en verzekert dat de jacht op de maffioso onverminderd zal doorgaan. 

Meest gelezen