Kris Peeters (CD&V) biedt ontslag aan bij premier Michel en kiest nu voluit voor het Europees Parlement

Kris Peeters (CD&V) verlaat de federale regering en neemt zijn mandaat van Europees Parlementslid op. Hij heeft vanmorgen zijn ontslag aangeboden bij premier Charles Michel (MR) als vicepremier, minister van Werk, Economie en Consumentenzaken. CD&V moet nog een opvolger in de regering-Michel aanduiden. Peeters was lijsttrekker voor zijn partij bij de Europese verkiezingen van 26 mei. 

Met Kris Peeters verdwijnt een CD&V-zwaargewicht uit de nationale politiek die lange tijd toonaangevend is geweest. Zijn politieke carrière startte vrij laat, toen Yves Leterme hem in 2004 wegplukte bij middenstandsorganisatie Unizo. Peeters werd de derde CD&V-minister in de Vlaamse regering en volgde in 2007 Leterme op als minister-president. 

Met Kris was het perfect

Dirk Van Mechelen (Open VLD) in 2009

De "George Clooney van Vlaanderen" leidde twee Vlaamse regeringen. Zijn eerste regering draait goed. "Met Kris was het perfect", laat toenmalig viceminister-president Dirk Van Mechelen (Open VLD) zich ontvallen tijdens de campagne in 2009. Dat levert de Vlaamse liberalen weinig op, want na de verkiezingen gaat Peeters door met een coalitie van zijn eigen CD&V met SP.A en N-VA.

Peeters II draait veel minder soepel. "Uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen", omschrijft toenmalig minister Ingrid Lieten (SP.A) haar collega’s van CD&V en N-VA in de Vlaamse regering. De regeringsleider slaagt er blijkbaar niet meer zo goed in om zijn ploeg als een goed gesmeerde machine te laten draaien.

De Wever ondermijnt stelselmatig mijn geloofwaardigheid

Kris Peeters (CD&V) in 2018

De verkiezingen van 2014 leiden tot een politieke aardverschuiving. Noodgedwongen moet Peeters de fakkel van de Vlaamse numero uno doorgeven aan Geert Bourgeois (N-VA), wiens partij nu onbetwist de grootste in Vlaanderen is geworden. Peeters voert wel de Vlaamse onderhandelingen voor CD&V maar wordt vervolgens door zijn partij richting federale regering gestuurd: eerst als coformateur met Charles Michel (MR), daarna als vicepremier.

Nochtans was Kris Peeters door velen getipt als premier, maar dat feestje gaat niet door: door de voordracht van Marianne Thyssen als Europees Commissaris moet CD&V- het premierschap aan zich laten voorbijgaan. Peeters krijgt enkele belangrijke ministerportefeuilles en wordt het zelfverklaarde sociaal gezicht van de centrumrechtse regering-Michel.

Geregeld clasht Peeters met coalitiepartner N-VA en dat wordt alleen maar erger als hij vorig jaar beslist om Bart De Wever uit te dagen voor de burgemeestersjerp in Antwerpen. De Wever noemt hem geregeld als "passant" of "toerist", alluderend op zijn verhuis van Puurs naar Antwerpen. "De Wever ondermijnt stelselmatig mijn geloofwaardigheid. Ik vind dat een gevaarlijke tactiek", klaagt Peeters.

Ik weet niet wanneer en waar ik ga terugkomen, maar een groot filosoof heeft terecht aangetoond dat alles terugkomt als u lang genoeg wacht

Kris Peeters (CD&V) op 25 juni 2019

Het Antwerpse avontuur van Peeters loopt slecht af. Zijn partij beslist om hem voor de Europese verkiezingen van 26 mei als lijsttrekker uit te spelen. Hij haalt 256.822 voorkeurstemmen en wordt nu de numero uno voor zijn partij in het Europees Parlement.

Om de taalpariteit in de regering-Michel te behouden moet CD&V nog een vervanger voor Kris Peeters aanduiden. Of Peeters nu definitief de deur van de vaderlandse politiek achter zich dicht trekt, laat hij in het midden. "Ik weet niet wanneer en waar ik ga terugkomen, maar een groot filosoof heeft terecht aangetoond dat alles terugkomt als u lang genoeg wacht", parafraseert hij filosoof Friedrich Nietzsche.

Premier Michel wenst Peeters het beste toe.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen