Kris Peeters: "Ik dwarsligger? Ik heb me verzet tegen het naakt fouilleren van minderjarigen, ja"

Ex-vicepremier Kris Peeters (CD&V) heeft zich verzet tegen het verwijt dat hij in de regering een dwarsligger was, en dat dat zijn partij stemmen heeft gekost. In een heftig betoog in "Terzake" op Canvas noemt hij voorstellen waar hij zich inderdaad tegen verzet heeft, zoals het naakt fouilleren van minderjarigen in gesloten centra, of hun opsluiting in een isoleercel gedurende 24 uur. "Geef voorbeelden waar ik dwarsgelegen zou hebben zonder argumenten", besloot Peeters. Ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontkent dat een voorstel voor naakt fouilleren van kinderen ooit op tafel heeft gelegen.

Kris Peeters heeft vandaag zijn ontslag gegeven uit de federale regering om zijn zetel als Europarlementslid te kunnen opnemen. In een gesprek in "Terzake" op Canvas antwoordde de ex-vicepremier voor zijn doen ongewoon heftig op de vraag wat hij vindt van zijn reputatie als "dwarsligger" in de federale regering, en van het verwijt dat die rol zijn partij mogelijk ook stemmen heeft gekost. 

Kris Peeters: "Ik zal u een voorbeeld geven. Op een bepaald moment is er een voorstel gekomen dat in gesloten centra er geen uitzondering werd gemaakt voor de naakte fouillering van minderjarigen. Dat wil zeggen: een meisje van zes jaar naakt fouilleren, alle kleren uitdoen, en dan gaan we daarmee verder."

"Er is een voorstel in de regering gekomen, waar in diezelfde gesloten instellingen men 24 uur iemand in de isoleercel kon steken, en men maakte geen uitzondering voor minderjarigen."

"Op dat punt heb ik gezegd: dat zal niet gebeuren, en we zullen ervoor zorgen dat minderjarigen niet die naakte fouillering moeten ondergaan en dat die 24 uur isoleercel, dat dat niet opgaat." 

Geef de voorbeelden waar ik zou dwarsgelegen hebben zonder argumenten

Kris Peeters, CD&V

"En ik kan nog zo’n aantal dossiers geven. En als men dan zegt: u bent een dwarsligger, u hebt dingen tegengehouden, dan moet ik u ook vragen: geef de voorbeelden waar ik zou dwarsgelegen hebben zonder argumenten."

"17(?)-jarige illegaal"

In een reactie op Twitter ontkent ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat een voorstel om kinderen naakt te fouilleren ooit op tafel heeft gelegen. "Kinderen aan een naaktfouille onderwerpen, heeft nooit op tafel gelegen, zoals Peeters liet uitschijnen", schrijft hij.

"Wel een 17(?)-jarige illegaal met een zwaar verleden van drugs en geweld", gaat hij voort. "Dag Kris."

Peeters heeft daarop screenshots van het voorstel en de discussie daarover op Twitter gegooid. Daaruit valt op te maken dat daar enkel bij kinderen onder de 12 jaar "bijkomende garanties" gevraagd werden bij fouilleringen. Peeters merkte toen op dat ook voor oudere kinderen zo'n (naakt)fouillering erg ingrijpend kan zijn.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Kris Peeters (CD&V) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een carrièreoverzicht van Kris Peeters (CD&V) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen