(c) Olivier Vin

Man die mogelijk aanslag plande op VS-ambassade wilde gisteren of vandaag toeslaan met wagen

De man die zaterdag in Brussel werd aangehouden omdat hij een aanslag zou plannen op de Amerikaanse ambassade, wilde gisteren of vandaag toeslaan. Dat meldt het federaal parket. De man zou met zijn auto hebben willen inrijden op de ambassade.

Zaterdagmiddag werd M.G. aangehouden omdat hij een terroristische aanslag zou hebben gepland op de Amerikaanse ambassade in het hartje van Brussel. Daarvoor waren "concrete aanwijzingen", zei het parket toen. Nu weten we dat de man gisteren of vandaag met zijn wagen wilde inrijden op de ambassade. De man blijft alle feiten ontkennen. 

M.G. werd al sinds 2015 gevolgd door de inlichtingendiensten. Het was via berichten op sociale netwerken dat ze zijn plannen voor de aanslag op het spoor kwamen. De man heeft jihadistische sympathieën voor twee bewegingen die gelinkt zijn aan Al-Qaeda. Een daarvan is Firqat Al-Ghuraba, de "brigade van de vreemdelingen", die actief is in het Noord-Westen van Syrië. 

Dat de man met zijn wagen wou toeslaan, zonder daarbij explosieven te gebruiken, zegt mogelijk iets meer over zijn motieven. De Amerikaanse ambassade is namelijk een van de best beveiligde gebouwen van het land. Dat kan de indruk wekken dat de man ook zichzelf om het leven wilde brengen, al wordt vooral het terroristische motief onderzocht. 

De Amerikaanse ambassade bevindt zich aan de Kleine Ring in het hartje van Brussel.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

Meest gelezen