Meer dan 4.500 dode mezen gemeld, "maar nog wachten tot september voor we de oorzaak kennen"

In Vlaanderen hebben bezorgde vogelliefhebbers in het totaal meer dan 4.500 dode mezenkuikentjes gemeld via de website sosmezen.be. De meeste meldingen komen uit de provincie Oost-Vlaanderen. Alle diertjes worden nu ingezameld om te onderzoeken of ze gestorven zijn door pesticiden. Pas in september kennen we het resultaat.

Het ziet ernaar uit dat we opnieuw een rampjaar krijgen voor de mezen, het tweede op rij. Bij de website sosmezen.be zijn in het totaal meer dan 4.500 dode mezenkuikentjes gemeld. Dat zegt Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren en Vogelbescherming Vlaanderen.  

‘Dit aantal hadden we helemaal niet verwacht. In totaal brengen we zo 4.516 dode mezen in kaart, verspreid over heel Vlaanderen' vertelt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. Tussen 15 maart en 15 juni konden burgers dode kool- en pimpelmezen melden. De meeste meldingen komen uit de provincie Oost-Vlaanderen. Daar werden bijna 1.400 dode mezen geteld. Daarna komt de provincie Antwerpen (983) en West-Vlaanderen (916).

Onderzoek Nederland: sporen van 14 verschillende soorten pesticiden

  Maar hoe komt het nu dat er zoveel dode mezen zijn? Veroorzaakt de chemische verdelging van de buxusmot massale mezensterfte? Op die antwoorden moeten we nog even wachten. Velt en Vogelbescherming Vlaanderen zamelen vandaag alle diertjes in. Burgers moesten die in de diepvriezer bewaren zodat nu het onderzoek kan beginnen waaraan de mezen zijn overleden.

Dat we na zoveel jaar nog steeds schadelijke stoffen terugvinden, is bijzonder verontrustend.

Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt

In Nederland werd vorig jaar al een eerste verkennende studie gedaan op de invloed van pesticiden op jonge mezen. "Hoewel het over slechts 10 stalen ging, werden er sporen van 14 verschillende soorten pesticiden teruggevonden. Ook DDT, dat sinds begin jaren 70 verboden is in België en Nederland. Dat we na zoveel jaar nog steeds schadelijke stoffen terugvinden, is bijzonder verontrustend" besluit Gommers.

Ter info: hoeveel dode mezen er werden gevonden in uw gemeente kan u controleren via deze website.

Meest gelezen