Nederlands bedrijf stelt eerste zonnewagen voor het dagelijkse verkeer voor

Het Nederlandse bedrijf Lightyear heeft vanochtend de allereerste zonnewagen voorgesteld die geschikt is voor het dagelijkse verkeer en om lange afstanden mee af te leggen. De Lightyear One heeft nog een stevig prijskaartje. Maar toekomstige modellen zouden in het bereik moeten liggen van het grote publiek. Zo maakt het bedrijf zich sterk. 

Lightyear werd 3 jaar geleden opgericht door gewezen studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, die ervaringen met het bouwen van  zonnewagens hadden opgedaan in het Solar Team Eindhoven. 2 jaar hebben ze aan het prototype van de Lightyear One gewerkt. Vandaag is de wagen symbolisch bij zonsopgang voorgesteld aan een select publiek van investeerders, journalisten en klanten.  

Leeg tekenvel

"Het ontwerp van de Lightyear One begon met een leeg tekenvel", zegt Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear. "We hebben ons dus niet laten leiden door conventies in auto-ontwerp, maar alleen door de natuurwetten." 

Het resultaat is een wagen die maximale energie haalt uit de zon. Hoefsloot: "De voornaamste reden waarom mensen geen elektrische auto kopen, is dat die auto's met een volle batterij maar een relatief korte afstand kunnen afleggen. Uit onderzoek blijkt ook dat er te weinig laadpunten zijn. Onze Lightyear One heeft geen last van deze nadelen. Want hij is ultra-efficiënt."  

We hebben ons niet laten leiden door conventies in auto-ontwerp, maar alleen door de natuurwetten.

Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear

De Lightyear One zou volgens de producent met een volle batterij 725 kilometer kunnen afleggen. De batterij laadt zichzelf op via zonnecellen die verwerkt zijn in het dak en de motorkap. Ze kan ook opgeladen worden via een gewoon stopcontact.

Om het energieverbuik te beperken is de wagen gemaakt uit lichtgewicht high-tech-materialen die voldoen aan strenge veiligheidsnormen. De Lightyear One wordt aangedreven door 4 onafhankelijke wielmotoren.  

100 procent duurzaam

Hoewel de Lightyear One maar eerst over 2 jaar beschikbaar zal zijn, zijn er al meer dan 100 wagens gereserveerd. Goedkoop zijn ze niet, want wie een Lightyear One wil moet er 119.000 euro voor neertellen. 

"Nieuwe technologie heeft altijd een hoog prijskaartje", zegt Hoefsloot. "De volgende modellen die we gaan ontwikkelen zullen een veel lagere prijs hebben. Daarnaast zijn we van plan om toekomstige modellen in te zetten als deelauto's, waardoor de aankoopprijs gedeeld kan worden onder grotere groepen gebruikers. Ons einddoel is auto's te leveren die in gebruik goedkoper zijn dan auto's die rijden op fossiele brandstoffen. Zo kunnen we met z'n allen overstappen op een wagenpark dat 100 procent duurzaam is."

Bekijk in de video hieronder de Lightyear One in actie. (Klik op de afbeelding om de video te starten.) 

Videospeler inladen...

Meest gelezen