"Pepingse puddingmoord": zwaardere straf voor koppel dat pudding van grootvader vergiftigde

In de zaak van de zogenoemde "Pepingse puddingmoord" heeft de rechter in beroep de straffen voor de twee beklaagden fors verhoogd. In 2013 mengden de kleindochter van het slachtoffer en haar man XTC-pillen door de pudding van hun grootvader om hem te vermoorden.

In eerste aanleg werd het koppel veroordeeld tot 7 en 10 jaar cel voor de moord op hun grootvader, maar in beroep kregen de beklaagden vandaag allebei 18 jaar cel.

De twee beklaagden vermoordden in 2013 hun grootvader door XTC in zijn pudding te mengen. De moord kwam pas aan het licht toen het slachtoffer al lang begraven was. Op hun proces verklaarden de kleindochter van het slachtoffer en haar echtgenoot dat ze hun grootvader hadden gedood omdat ze ten einde raad waren. Volgens hen was de man binnen de familie een tiran en kon de kleindochter de beledigingen aan haar adres niet meer slikken. Haar echtgenoot bedacht het plan om XTC te mengen in zijn pudding om hem te vermoorden, zij voerde het uit. Ook de schoonzoon van het slachtoffer was verdacht, maar hij overleed in de loop van het onderzoek. 

Ze hebben gewacht op een geschikt tijdstip en hebben op een afstandelijke en klinische manier gedood. Daarna lieten ze uitschijnen dat het slachtoffer een natuurlijke dood was gestorven

Hof van beroep

“Het slachtoffer is nietsvermoedend een gewisse dood tegemoet gegaan toen hij de pudding van zijn kleindochter kreeg”, zegt het hof in zijn arrest. “De beklaagden hebben allerminst gehandeld in een opwelling. Ze hebben gewacht op een geschikt tijdstip en hebben op een afstandelijke en klinische manier gedood. Daarna lieten ze uitschijnen dat het slachtoffer een natuurlijke dood was gestorven. Dit was niet amateuristisch uitgevoerd zoals ze zelf beweerden.”

Zelfs al had hij een tiranniek en onuitstaanbaar karakter gehad, dan nog diende hij niet op zo’n laffe manier te worden vermoord

Hof van beroep

Dat het gedrag van de grootvader aan de basis zou hebben gelegen van de moord, was voor het hof van beroep niet van tel. “Zelfs al had hij een tiranniek en onuitstaanbaar karakter gehad, dan nog diende hij niet op zo’n laffe manier te worden vermoord. De moord op het slachtoffer is maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar.”

Het hof deed het vonnis uit eerste aanleg dan ook teniet en veroordeelde zowel de kleindochter van het slachtoffer als haar echtgenoot tot 18 jaar cel. Van een onmiddellijke aanhouding was geen sprake. Het koppel mocht het gerechtsgebouw daarom vrij verlaten, maar zal binnenkort worden opgeroepen om zich aan te bieden bij de gevangenis om hun straf uit te zitten.

De advocaten van het koppel wilden niet reageren voor onze nieuwsdienst.

Meest gelezen