Jonas Roosens

Reconstructie moord op Julie Van Espen stopgezet, moordenaar Steve Bakelmans weigert mee te werken

In Antwerpen is de reconstructie van de moord op Julie Van Espen afgeblazen. Steve Bakelmans, die de moord op de 23-jarige studente bekende, weigert immers mee te werken. Normaal gezien had de reconstructie vandaag moeten plaatsvinden om meer duidelijkheid te krijgen over wat er die fatale 4e mei precies gebeurd is. Maar de reconstructie wordt nu stopgezet en Bakelmans wordt weggebracht. "Dit is een slag in het gezicht van de familie", reageert advocaat John Maes. 

Bijna twee maanden geleden is het intussen, dat de verdwijning van Julie Van Espen ons land in de ban hield. Zaterdag 4 mei had de 23-jarige studente afgesproken met een vriendin in Antwerpen, maar daar zou ze nooit aankomen. Twee dagen later werd haar lichaam uit het Albertkanaal gehaald. Julie was gewurgd. Een verdachte was op dat ogenblik al opgepakt: de 39-jarige Steve Bakelmans bekende rond hetzelfde tijdstip dat hij de jonge vrouw vermoordde. 

Op de plaats van de feiten, aan de vaartkaai in Antwerpen, moest er vandaag een reconstructie plaatsvinden van die fatale avond. Om 14.30 uur stonden politie, gerecht en advocaten klaar voor de wedersamenstelling. Ook Steve Bakelmans zelf was aanwezig. Maar op het moment zelf besliste hij dat hij niet wilde meewerken. Een verdachte kan niet gedwongen worden om mee te werken, dus de reconstructie is volledig afgeblazen. Bakelmans zelf werd opnieuw weggebracht. 

Advocaat familie: "Slag in het gezicht van familie"

De familie en de vriend van Julie waren niet aanwezig, hun advocaat John Maes en de vader van de vriend wel. Maes heeft al gereageerd: "Dit is een slag in het gezicht van de familie." Zijn cliënten hebben heel bewust gekozen om niet naar de reconstructie te komen. "Ze willen niet dat de mooie herinnering aan hun dochter vergiftigd zou worden door wat zij te zien zouden krijgen. Het is misschien nu nog erger. Zij hebben niet uitgekeken naar deze dag, hebben daar naartoe geleefd om dat te verwerken en dan loopt het zo af. Dit is opnieuw een kaakslag. Een echte reden hebben we niet gekregen. Eindconclusie is: hij doet het niet en hij heeft maar één kans daartoe gekregen. Ik ben boos en dat is nog zacht uitgedrukt."

De familie is heel bewust niet naar hier gekomen, ze willen niet dat de herinnering aan hun dochter vergiftigd zou worden door wat ze hier te zien zouden krijgen
Advocaat John Maes

De advocaten van Bakelmans willen voorlopig geen verklaringen afleggen, maar het parket heeft wel al een korte verklaring gegeven: "Hij wil wel meewerken, maar voelt zich niet in staat vandaag. Hij heeft het moeilijk in de gevangenis." 

Jonas Roosens

Is een latere reconstructie nog mogelijk?

Het zal nu wel heel moeilijk worden om nog een reconstructie te houden. "Aan die brug wordt gewerkt, het is daar een werf en zo'n wedersamenstelling is niet in 1,2,3 georganiseerd. De omstandigheden gaan veranderen, dus nu was het echt wel het moment voor de verdachte om te laten zien wat er precies gebeurd is", benadrukt het parket.

"Een reconstructie betekent net dat alles in de originele setting kan plaatsvinden, men heeft gezorgd dat die bouwwerf niet meer evolueerde. Na vandaag kan het niet meer. Het gaat niet meer gebeuren", zegt ook advocaat John Maes boos. "Samen met de familie zijn we daar ontzet over. Dit voelt aan als een gebrek aan respect."

Het gaat niet meer gebeuren

John Maes - advocaat

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een getuigenverslag van Fatma Taspinar in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen