Zestiger krijgt half jaar cel met uitstel voor schijnen met laserpen naar F-16

Een zestiger uit Hechtel-Eksel is door de Hasseltse correctionele rechtbank tot een half jaar voorwaardelijke celstraf en een effectieve boete van 1.200 euro veroordeeld, omdat hij in 2018 met een laserpen naar een F-16 had geschenen die vanop Kleine-Brogel was opgestegen. Naar eigen zeggen was hij naar de sterren aan het kijken, maar in zijn woning vond de politie geen telescoop. De laserpen is verbeurd verklaard.

"Door het gebruik van de laserpen had de piloot letsels kunnen oplopen. Zijn carrière had afgelopen kunnen zijn. De F-16 had ook kunnen neerstorten. Op dergelijke feiten staan celstraffen van 15 tot 20 jaar. Gelet op zijn gunstig verleden kan ik mij akkoord verklaren met een uitstel. Ik vraag de verbeurdverklaring van de verboden laserpen," aldus het openbaar ministerie een maand geleden.

De piloot was op 17 april 2018 een nachtelijke oefenvlucht aan het uitvoeren, toen er een laserstraal in de cockpit verscheen. Hij vloog op een hoogte van 150 meter. De piloot kon zijn "targeting pod" inschakelen, waardoor de exacte gps-coördinaten aan de politie van de zone Kempenland konden worden doorgegeven. Vervolgens kreeg de zestiger in Hechtel-Eksel de politie aan de deur. Volgens de rechtbank was hij er zich wel degelijk van bewust dat het verboden is om met een laserpen naar overvliegende F-16's te schijnen. De man woonde op zo'n drie kilometer afstand van de luchtmachtbasis. De overvliegende toestellen waren goed zichtbaar en hoorbaar.

De burgerlijk vordering van de Belgische staat van 100 euro werd afgewezen wegens het niet aantonen van een oorzakelijk verband tussen de feiten en eventuele schade. Ook de basiscommandant van Kleine-Brogel, kolonel-vlieger Jeroen Poesen, woonde enkele weken geleden de zitting in de Hasseltse rechtbank bij. Hij benadrukte de gevaren van een laserpen voor piloten en wees op de gevaren van slecht ingeschatte risico's van mensen die met zo'n pen schijnen.

Meest gelezen