Videospeler inladen...

Vijf dingen die u zelf kunt doen om de hitte op Rock Werchter en andere festivals te overleven

De rest van de week blijft het nog zomers warm en misschien trekt ook u bij de start van de grote vakantie naar een groter of een kleiner festival. Rock Werchter en Couleur Café hebben alvast "hittemaatregelen" genomen, maar er zijn ook enkele dingen die u zelf kunt doen om het zo aangenaam mogelijk te houden op de festivalterreinen. 

Donderdag en vrijdag blijven de temperaturen onder de 30 graden, maar zaterdag zou opnieuw een erg hete dag worden, met temperaturen tot boven de 30 graden. 

Zowel Rock Werchter (van morgen tot en met zondag) als Couleur Café (in Brussel, van vrijdag tot en met zondag) hebben hun terrein hitteklaar gemaakt.  Wie plannen heeft om naar Couleur Café te gaan, zal iets beter af zijn, aangezien het terrein aan de voet van het Atomium veel schaduwrijke plekken telt. Op Werchter daarentegen zal het in de namiddag op het grootste deel van het terrein bakken en braden zijn, want daar is schaduw een eerder schaars -en dus gegeerd- goed.  

Wat doen de festivals al?

  • Werchter voorziet op verschillende locaties verfrissingspunten met niet-drinkbaar water. Verspreid over de wei zijn er vernevelingssystemen en de grote tenten met randpodia (The Barn en Klub C) worden voorzien van een koelingsysteem. "De warme zuurstofarme lucht wordt er bovenaan uit getrokken en onderaan wordt er gekoelde lucht in de tenten geblazen, dan kan de temperatuur er toch al een aantal graden dalen ten opzichte van buiten", legt Nele Bigaré van Rock Werchter uit. Op Couleur Café worden er voor de drie podia in openlucht waterverstuivers geplaatst. 
  • De organisatie van Werchter stuurt een team zonnecrèmeverdelers de wei op. Ook op Couleur Café zal er zonnecrème te verkrijgen zijn aan de infostands. De organisatie van Couleur Café raadt de festivalgangers aan om regelmatig de schaduw op te zoeken. "Er zijn voldoende schaduwrijke, gezellige zones op ons terrein en we hebben ook extra tenten geplaatst", zegt Irène Rossi van Couleur Café. 
  • Voldoende water drinken wordt uiteraard overal aangemoedigd. Zowel op Werchter als op Couleur Café mag u een eigen lege plastic drinkbus gratis met drinkbaar water vullen. Couleur Café voorziet daarvoor 5 in plaats van 3 waterpunten tijdens deze editie, waarvan een aan de ingang. Op Werchter kan u uw drinkbus vullen aan de sanitaire blokken. Indien nodig zal er op Werchter ook actief water uitgedeeld worden aan de ingang van de camping The Hive vandaag en tijdens het festival aan de ingang van het terrein en in de vakken vooraan bij het podium. 

Wat kunt u zelf doen?

  • Pas uw outfit aan: een pet, hoed of een andere vorm van bescherming voor het hoofd, is dit weekend geen overbodige luxe. Kies voor lichte, loszittende en lichtgekleurde kledij, in natuurlijke materialen zoals katoen of linnen. Een zonnebril is de komende dagen zeker een onmisbaar accessoire. 
  • Vergeet de zonnecrème niet en smeer voldoende. Vermijd indien mogelijk ook langdurige blootstelling aan de zon, zeker tussen 12 en 16 uur wanneer de zon het sterkst is. Een ommetje langs de tenten op de festivals is dus zeker aan te raden.  Ook uw kledingkeuze kan u enigszins beschermen tegen de zon.  Vanaf dag 1 's nachts met verbrande blote schouders, e.d.  in een tent moeten kruipen, is geen pretje. De organisatie van Rock Werchter vraagt ook expliciet om mensen die in de volle zon liggen te slapen, wakker te maken en hen naar een andere plek te sturen. 
  • Drink voldoende water, minimaal 2 liter per dag.  Drink regelmatig en voordat u dorst hebt. Een lege plastic drinkbus meenemen is toegestaan en zowel op Werchter als op Couleur Café krijgt u dit weekend voor 1 drankbonnetje een flesje plat water van 50cl.  Kiest u toch voor alcohol, weet dat u dan sneller vocht verliest. 
  • Vergeet niet te eten, ook al hebt u door de hitte misschien minder eetlust. Kies bij voorkeur voor een lichte maaltijd en probeer voldoende groenten en fruit te eten. 
  • Zoek waar mogelijk af en toe schaduw op. 

Mocht u zich ondanks alle bovenstaande tips toch duizelig of misselijk voelen, hoofdpijn of spierkrampen krijgen, dan hebt u mogelijk een zonnesteek en gaat u best naar een Rode Kruis-post. 

En vergeet vooral ook niet te genieten van de zomer, de sfeer en de muziek.

Gitte Van Hoyweghen op de camping van Rock Werchter: "Goed insmeren en veel water drinken is de boodschap":

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen