Videospeler inladen...

Moordenaar Julie Van Espen, Steve Bakelmans, krijgt 5 jaar cel in beroep voor eerdere verkrachtingszaak 

Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen, is in beroep veroordeeld tot 5 jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin in 2016. Met het arrest komt een einde aan de beroepszaak die twee jaar aansleepte. In de tussentijd vermoordde Bakelmans de 23-jarige Julie Van Espen. 

Steve Bakelmans was zelf aanwezig bij de uitspraak. Het hof heeft hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin in 2016. Voor alle duidelijkheid: deze zaak heeft dus niets te maken met de zaak-Julie Van Espen. 

Bakelmans wordt ook gedurende 10 jaar uit zijn rechten ontzet en wordt gedurende 15 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. "Het hof heeft deze maximumstraf opgelegd wegens de ernst van de feiten, de agressiviteit en de brutaliteit waarmee ze gepleegd zijn, maar ook gelet op de gevaarlijke psychische toestand van meneer Bakelmans en zijn verleden", legt persrechter Jo Daenen uit.

Het hof heeft deze maximumstraf opgelegd wegens de ernst van de feiten, maar ook gelet op de gevaarlijke psychische van meneer Bakelmans en zijn verleden

Persrechter Jo Daenen

Na de uitspraak vroeg het Openbaar Ministerie om Steve Bakelmans onmiddellijk aan te houden: "Ik weet dat hij al opgesloten zit voor de moord op Julie, maar ik wil op zeker spelen", klonk het. Het hof ging ook effectief in op die vraag. Voor Bakelmans verandert er nu niet zoveel. Hij zat al in de cel, en zal daar blijven zitten. 

Zijn advocaat Dimitri De Béco heeft na de zitting kort gereageerd. Hij vermoedt dat de zaak-Julie toch een rol gespeeld heeft in deze beroepszaak. "We hadden deze straf verwacht, meneer Bakelmans ook. Het is een zware straf in vergelijking met eerste aanleg, van vier jaar naar vijf. Maar meneer Bakelmans had zelf afstand gedaan van zijn hoger beroep, dus hij had niet veel verwachtingen voor deze zaak." De Béco ging ook nog even in op de reconstructie van gisteren (die werd afgeblazen omdat Bakelmans niet wilde meewerken). "Hij voelde zich mentaal en fysiek niet in staat om mee te werken, het was zeker geen slechte wil. Hij krijgt onder meer doodsbedreigingen in de gevangenis. Ik wil daar nog aan toevoegen dat hij vrijdag zes uur lang ondervraagd is, een verhoor waar hij uitvoerig aan heeft meegewerkt. Het is dus niet zo dat hij niet wil meewerken."

Waar ging deze zaak over?

Even recapituleren. Op 31 oktober 2016 verkrachtte Steve Bakelmans zijn ex-vriendin. Feiten waar hij in juni 2017 vier jaar cel voor kreeg. In het vonnis stond op dat moment te lezen: “De feiten zijn bijzonder ernstig”. Volgens de deskundige zijn er aanwijzingen dat Steve Bakelmans "een antisociale en narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft". Maar Bakelmans ging in beroep. Normaal gezien had die beroepszaak in november 2018 moeten voorkomen, maar de zaak werd op dat moment op de lange baan geschoven. De reden? De strafkamer die de zaak had moeten behandelen was gesloten door een tekort aan rechters. 

In afwachting dat de zaak in beroep behandeld werd, was Bakelmans op vrije voeten en kon hij in mei 2019 Julie Van Espen vermoorden. Begin deze maand werd de beroepszaak dan behandeld. Het Openbaar Ministerie vorderde toen een gevangenisstraf van 5 jaar, iets wat het hof nu gevolgd is. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Anne Vanrenterghem: "Steve Bakelmans gaf een heel rustige indruk en hij weinig emotie getoond"

Videospeler inladen...

Meest gelezen