Videospeler inladen...

Barbara Pas (VB) open over besproken "maatregelen" met N-VA: "Kijken hoe achterban Open VLD en CD&V reageert"

Volgens Kamerfractieleider Barbara Pas hebben Vlaams Belang en N-VA al concrete maatregelen uitgewerkt rond "welzijn, inburgering, het communautaire en onderwijs" aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe Vlaamse regering. "Ik kijk nu vooral naar Open VLD en CD&V", zegt Pas in "De ochtend". "Ik vraag me af hoe ze het cordon sanitaire gaan blijven verdedigen bij hun achterban." Pas is van oordeel dat er "voldoende raakvlakken kunnen worden gevonden om een degelijk beleid te voeren". 

Zijn de gesprekken die Vlaams Belang met N-VA voert over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering voor de galerij? Dat is de hamvraag die al weken de Vlaamse formatie beheerst. Dit weekend klonk Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog bescheiden: hij verwacht niet dat zijn partij zal kunnen meebesturen. Een ander geluid bij Barbara Pas, fractieleider voor Vlaams Belang in de Kamer, die ook mee in het onderhandelingsteam zit. 

Maatregelen

N-VA en Vlaams Belang komen samen vijf zetels te kort om een meerderheid te vormen in Vlaanderen. Dat Open VLD of CD&V zich zou aansluiten bij een formatie van N-VA en Vlaams Belang, werd al meermaals door hen uitgesloten. "Ik besef dat het moeilijk is om een derde partij te vinden", geeft Pas toe, "maar zij gaan het niet gemakkelijk hebben om op basis van inhoud te weigeren." 

We hebben het gehad over welzijn, inburgering, het communautaire, onderwijs en alles waar de Vlaamse regering voor bevoegd is. Daar liggen maatregelen op tafel

Barbara Pas, fractieleider voor Vlaams Belang in de Kamer

Over die inhoudelijke gesprekken met N-VA licht Pas een tipje van de sluier op. "We hebben het gehad over welzijn, inburgering, het communautaire, onderwijs en alles waar de Vlaamse regering voor bevoegd is", klinkt het. "Daar liggen maatregelen op tafel. Ik ben benieuwd wat daar het inhoudelijk antwoord zal zijn van de andere partijen." Eerder zei Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter al dat zijn partij "feitelijk bezig is met het regeerprogramma te schrijven". Het wordt dus steeds waarschijnlijker dat N-VA en Vlaams Belang hun voorstellen aan de andere partijen zullen voorleggen.

Ik ben benieuwd hoe Open VLD en CD&V het cordon sanitaire gaan blijven verdedigen bij hun achterban

Barbara Pas, fractieleider voor Vlaams Belang in de Kamer

Federaal N-VA-fractieleider Peter De Roover laat in "De ochtend" weten dat er op dit moment geen formateursnota bestaat met inhoudelijke voorstellen. Maar stilaan zouden alle partijen wel moeten duidelijk maken of er iets mogelijk is met Vlaams Belang. "Na vier weken komen we in een fase waarin daar antwoorden op geformuleerd moeten worden."

"Elke partij heeft het recht om te zeggen: met die partij regeren we niet", vindt De Roover. "Maar dan is het voor de kiezer ook prettig om te weten waarom dat niet kan. Wat is nu de knoop waar je niet overheen kunt? Vandaar dat alle partijen zich daarin moeten laten kennen. Is het de schrik voor het etiket, voor de naam van een partij? Dan vind ik dat een beetje makkelijk."

Herbeluister hier het gesprek met Peter De Roover in "De ochtend" op Radio 1:

Derde partij

Toch is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat Vlaams Belang zal meebesturen in Vlaanderen. De "coalitie van de verliezers" voortzetten (N-VA, Open VLD en CD&V) lijkt waarschijnlijker. Al heeft Vlaams Belang nog wel de hoop om een derde partij te vinden, zegt Pas. "Dan denk ik vooral aan Open VLD en CD&V."

"Zeker wat Open VLD betreft: zij houden heel hard vast aan het cordon sanitaire (de afspraak van heel wat partijen om niet met Vlaams Belang te besturen, red.). Wat ik bij hun kader, militanten en hun achterban hoor, is toch iets anders dan wat hun partijtop verkondigt", zegt Pas. "Ik ben benieuwd hoe zij het cordon sanitaire gaan blijven verdedigen bij hun achterban." Federaal meebesturen sluit Pas helemaal uit.

Open VLD herhaalt dat het niet wil besturen met Vlaams Belang. De partij vraagt vooral duidelijkheid van N-VA over wat zij met Vlaams Belang willen aanvangen. Opvallend: Gwendolyn Rutten stelt die vraag in het Latijn aan N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zelf ook af en toe een Latijns citaat gebruikt. "Wanneer gaat u stoppen met ons geduld op de proef te stellen?", schrijft de Open VLD-voorzitster (vrij vertaald) op Twitter. 

What's next?

Wat is nu de volgende stap? Komt N-VA openlijk naar buiten met de voorstellen die besproken zijn met Vlaams Belang? Legt de partij die discreet voor aan Open VLD en CD&V? 15 juni was intussen al weer de laatste keer dat de N-VA en Vlaams Belang samenzaten. Vlaams Belang zou ook nog geen uitnodiging hebben gekregen voor een vierde gesprek. "Ik ga ervan uit dat we het rechtstreeks van N-VA vernemen vanaf het moment dat we niet meer welkom zijn aan de onderhandelingstafel", zegt Pas. "Dat is tot op vandaag niet het geval." 

Bekijk hier nog eens welke coalities mogelijk zijn om een nieuwe Vlaamse regering te vormen:

Herbeluister hier ook het gesprek met Barbara Pas in "De ochtend" op Radio 1: 

Hier kan u de reportage uit "Het journaal" bekijken: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen