Brand Notre Dame mogelijk veroorzaakt door kortsluiting of brandende sigaret

De zware brand in de Notre Dame in Parijs is mogelijk veroorzaakt door een kortsluiting of door een slecht uitgedoofde sigaret. Dat concludeert het parket van Parijs na een vooronderzoek dat twee maanden in beslag heeft genomen. Het parket sluit uit dat de brand moedwillig zou zijn aangestoken. 

Ruim twee maanden geleden werd de Notre Dame, de beroemde twaalfde-eeuwse kathedraal van Parijs, zwaar verwoest door een brand. Het dak en de torenspits stortten in.

Op het moment van de brand waren renovatiewerkzaamheden aan de gang en stond de kathedraal in de steigers. De werknemers waren al naar huis toen de brand uitbrak.

Volgens het parket van Parijs is het mogelijk dat de brand werd veroorzaakt door een kortsluiting of storing in een elektriciteitssysteem, of door een slecht uitgedoofde sigaret. Het parket heeft geen aanwijzingen voor moedwillige brandstichting.

Het vervolg van het onderzoek wordt nu toevertrouwd aan drie onderzoeksrechters. Zij hebben ruimere onderzoeksbevoegdheden en kunnen ook mogelijke verantwoordelijken van nalatigheid in staat van beschuldiging stellen.

Meest gelezen