Videospeler inladen...

Brasschaatse scholen controleren leerlingen op drugs met speekseltest

De vijf secundaire scholen in Brasschaat starten volgend schooljaar met speekseltests om druggebruik bij leerlingen op te sporen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en is aan onze redactie bevestigd. "We weten dat er drugs zijn op onze scholen en willen niet zomaar toekijken", zegt Brasschaats schepen voor onderwijs Inez Ven (N-VA) bij Radio 2 Antwerpen.

"We willen samen met de scholen een signaal geven dat we meer doen dan toekijken en we beseffen dat er een drugsproblematiek is", vertelt onderwijsschepen Inez Ven (N-VA) in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. "Er zijn in Brasschaat schoolgaande jongeren die drugs gebruiken maar de leerkrachten kunnen dit niet alleen oplossen. De scholen hebben ons als gemeentebestuur om hulp gevraagd. Na overleg met de vijf directies hebben we besloten dat er vanaf 1 september speekseltests komen", zegt Inez Ven. De scholen die de tests willen invoeren zijn het Sint-Michielscollege, het Koninklijk Technisch Atheneum, het Gemeentelijk Instituut Brasschaat, Mater Dei en het Atheneum van Brasschaat.

Geen verplichte test

"Het is niet de bedoeling om elke leerling wekelijks aan een speekseltest te onderwerpen", verduidelijkt schepen Inez Ven. "Het is een hulpmiddel voor leerkrachten wanneer ze vermoeden dat een leerling drugs genomen heeft. Een speekseltest kan nooit onder dwang worden afgenomen. De leerling moet akkoord gaan en de ouders worden verwittigd." Als een leerling een speekseltest weigert, kan de school alsnog de politie inschakelen.

Burgemeester Jan Jambon (N-VA) wijst erop dat de speekseltest vooral bedoeld is om een druggebruikende leerling te begeleiden naar zorg. "Wij doen dit om jonge mensen die richting drugsverslaving gaan te helpen, niet om ze in een repressief systeem te steken en van de school te gooien." De kritiek die er komt, laat Jambon naar eigen zeggen "steenkoud". Het systeem van de speekseltests zal wel geëvalueerd worden en waar nodig bijgestuurd.  

Ouders niet ingelicht

De directies die onze redactie aan de lijn kreeg voelden zich in snelheid gepakt door het lekken van dit nieuws. "Het klopt dat de ouders en leerlingen nog niet op de hoogte zijn", zegt Inez Ven. "De scholen wilden aan het begin van volgend schooljaar hierover communiceren. Het nieuws over de speekseltest is nu al bekend geraakt na een vraag op de laatste gemeenteraad." De Brasschaatse onderwijsschepen verwacht niet dat ouders zullen dwarsliggen. "Ook zij zijn bezorgd. Als je vermoedt dat je kind drugs neemt, is het niet altijd gemakkelijk om dat hard te maken. Een test kan daarbij helpen."

De scholierenkoepel vindt het jammer dat er zo sterk de focus gelegd wordt op controleren en straffen. "Wanneer een leraar denkt dat een leerling problemen heeft met drugs moet er een gesprek volgen", zo zegt voorzitter Johan Xhonneux, "Bespreek de bezorgdheden met de leerling, kijk hoe je als school hulp kan bieden en welke begeleiding er misschien nodig is. Als scholen heel de tijd gaan bezig zijn met het verzamelen van bewijs en de leraren zelf politie gaan spelen door speekseltests af te nemen zal dat de sfeer helaas op school niet echt verbeteren."

Herbekijk hieronder de reactie van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Drugs  in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de speekseltest uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen