Videospeler inladen...

Didier Reynders grijpt naast de prijzen: hij wordt geen secretaris-generaal van Raad van Europa

Ontslagnemend vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) wordt dan toch niet de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa. De Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Pejčinović Burić kreeg een pak meer stemmen.

105 leden van de plenaire vergadering van de Raad van Europa hebben voor Reynders gestemd, maar zijn concurrente, de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Pejčinović Burić, kreeg 159 stemmen achter haar naam. Het verschil is veel groter dan algemeen was verwacht.

Op 1 oktober volgt Burić de Noor Thorbjørn Jagland op als secretaris-generaal van de Raad van Europa. Dat mandaat duurt vijf jaar, is één keer hernieuwbaar en levert een jaarloon van meer dan 300.000 euro op. Ze zal leiding geven aan 1.300 ambtenaren en een budget van bijna een half miljard beheren.

Het is al de tweede keer dat Didier Reynders naast een Europese topjob grijpt. 5 jaar geleden was hij al eens kandidaat om Europees Commissaris te worden, een functie die uiteindelijk naar Marianne Thyssen (CD&V) ging. Begin dit jaar kondigde hij aan dat hij kandidaat was voor de Raad van Europa. Maar ook deze keer is het dus niet gelukt.

In elk geval heeft Reynders zijn concurrente al gefeliciteerd op Twitter.

Lees verder onder de tweet.

Geen EU-instelling

De Raad van Europa mag niet worden verward met de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie, twee instellingen van de EU. Het is een internationale organisatie waarvan 47 landen lid zijn. Naast de EU-landen zijn ook Europese dwergstaten zoals bijvoorbeeld Liechtenstein en San Marino lid, maar ook bijna alle ex-Oostbloklanden. Ook Rusland is lid.

De slagkracht van de Raad van Europa is vrij beperkt, omdat ze geen bindende beslissingsmacht heeft. De verslagen en rapporten die ze opstelt, hebben nooit een rechtstreeks gevolg voor de lidstaten. 

De Raad van Europa kan wel internationale verdragen proberen af te sluiten, en die zijn wel bindend. Veruit het meest bekende voorbeeld is het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat de basis van heel wat Europese regelgeving vormt. 

Bekijk hieronder het verslag van Rob Heirbaut in "Terzake" over de stemming in Straatsburg.

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen