Videospeler inladen...

Eerste Zeeuwse mosselen zijn twee weken vroeger in het land en "ze hebben een mooi visgewicht"

In Nederland hebben vissers de eerste lichting Zeeuwse mosselen van bodemcultuur opgehaald. Dit seizoen wordt naar schatting 50 miljoen kilo mosselen geoogst, ongeveer 65 procent daarvan gaat naar België. Voetbalanalist Johan Boskamp gaf vandaag het startschot voor 40 vrachtwagens die de mosselen naar restaurants en winkels in Nederland en België brengen.

Woensdag overhandigde mosselkweker Adrie Saaman van de YE110 de eerste Zeeuwse mosselen aan Boskamp. "Ze hebben een mooi visgewicht en zijn van uitstekende kwaliteit", zegt Addy Risseeuw, die de Zeeuwse mosselkwekers vertegenwoordigt. De mosselen komen van de Waddenzee.

Op de Oosterschelde hebben de mosselkwekers nog te maken met de gevolgen van de heftige bloei van de schuimlaag. De aanvoer van de percelen in de Oosterschelde zal wat later op gang komen. De productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor 60 procent in de Waddenzee en voor 40 procent in de Oosterschelde.

Ze hebben een mooi visgewicht en zijn van uitstekende kwaliteit

Addy Risseeuw, vertegenwoordiger Zeeuwse mosselkwekers

De mossel doet er ongeveer twee jaar over om consumptierijp te worden. 88 Zeeuwse mosselkwekers brengen de mosselen na hun oogst naar het Zeeuwse Yerseke. Daar worden ze op verwaterpercelen in de Oosterschelde gespoeld en vervolgens in een van de Zeeuwse mosselbedrijven verwerkt en verpakt. De eerste week van het seizoen is goed voor zo'n 2 miljoen kilo mosselen.

Bekijk hier de reportage in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen