Schokkende foto van verdronken vader en dochtertje aan grens met VS gaat de wereld rond

Een beeld van een verdronken vader en zijn dochtertje aan de grens tussen de VS en Mexico gaat de wereld rond. Het gaat om migranten uit El Salvador, in Centraal-Amerika. Ze probeerden vanuit Mexico de rivier Rio Grande over te zwemmen in een poging om de VS te bereiken. De verraderlijke stromingen maken dat een erg gevaarlijke onderneming.

De slachtoffers zijn geïdentificeerd als Óscar Alberto Martínez Ramírez (26) en zijn dochtertje Valeria van bijna 2. Volgens een journaliste van de Mexicaanse krant La Jornada kwamen de man, zijn echtgenote en het kindje zondag aan in het grensstadje Matamoros in Mexico, waar veel migranten uit Centraal-Amerika verzamelen. Ze ontvluchten bendegeweld, armoede en corruptie.

AFP or licensors

Het gezin was van plan om asiel aan te vragen in de VS. Er zijn echter lange wachtlijsten om dat te kunnen doen. Toen ze zich realiseerden dat ze wekenlang zouden moeten wachten in Mexico, besloten ze te proberen om illegaal de grens over te steken via de Rio Grande. 

"Hij stak eerst over met het kleine meisje en liet haar achter aan de Amerikaanse kant. Daarna ging hij terug om zijn vrouw te halen, maar het meisje kwam achter hem aan. Toen hij haar wilde redden, sleurde de stroming hen mee", zegt journaliste Julia Le Duc, die met de vrouw kon spreken, aan The Guardian. Op de foto is te zien hoe de vader het meisje onder zijn T-shirt heeft gestopt. Zij heeft haar arm rond zijn schouder.

Volg VRT NWS ook via Instagram: 

De foto maakt veel reacties los, in Mexico en de VS, maar ook daarbuiten. Het schokkende beeld maakt de schrijnende situaties van migranten en de grote risico's die ze nemen tastbaar, zo luidt het. Er worden regelmatig doden aangetroffen, aan de Rio Grande, maar ook de oversteek over land door woestijngebied is een erg gevaarlijke onderneming.

Velen maken de vergelijking tussen deze foto en de iconische foto van de aangespoelde 3-jarige kleuter Alan Kurdi op het strand in Turkije. Die bracht in 2015 de situatie van de Syrische vluchtelingen onder de internationale aandacht.

De regering van president Trump wil migranten zoveel mogelijk ontmoedigen om naar de VS te komen en heeft het moeilijker gemaakt om asiel aan te vragen. Ondanks die maatregelen blijven ze in grote aantallen aankomen bij de Mexicaanse grens. Aan de Amerikaanse kant zitten de centra voor migranten overvol, en is er felle kritiek op de omstandigheden waarin asielzoekers opgevangen worden.

"De problemen zijn heel groot in Centraal-Amerika", zegt correspondent in Mexico Frank Silkens. "Mensen tegenhouden alleen lost niets op. Als men daar de vuurhaard niet blust, dan blijven mensen vluchten richting de VS."

Volgens Chris Bojan, woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie UNHCR, toont de foto de mislukking van de landen in de regio om te voorkomen dat mensen uit hun huizen vluchten. Dat zei hij in "Terzake":

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Hoofd van grenspolitie stapt op

De humanitaire crisis die zich afspeelt aan de zuidgrens van de Verenigde Staten is de voorbije dagen weer meermaals in het nieuws gekomen.

Momenteel loopt een rechtszaak over de omstandigheden waarin migrantenkinderen worden vastgehouden in overheidsgebouwen aan de grens.

Intussen raakte bekend dat het waarnemend hoofd van de Amerikaanse grenspolitie zijn ontslag heeft ingediend. John Sanders was nog maar twee maanden in dienst. Waarom hij opstapt, zegt hij niet, maar zijn beslissing komt dus op het moment dat de zorgwekkende toestanden in grenskampen volop in de aandacht zijn.  

Echtheid van de foto

Op sociale media wordt de echtheid van de foto bediscussieerd. Onze redactie heeft de foto en beelden ontvangen van het persagentschap AP. De fotografe is de Mexicaanse journaliste Julia Le Duc. Op de beelden zijn een aantal foto's te zien van dezelfde situatie maar uit verschillende hoeken genomen. De beelden tonen ook het politielint aan de plaats waar de vader en zijn dochtertje gevonden zijn en op dat beeld zie je hen ook in het water liggen. Ook de moeder van de verdronken man wordt geïnterviewd. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk de reactie van president Donald Trump uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen