Welke richting gaan de gesprekken met Vlaams Belang uit? "N-VA wil dat Open VLD en CD&V kleur bekennen" 

De N-VA heeft met Vlaams Belang op het Vlaamse niveau concrete maatregelen uitgewerkt rond een aantal thema's, zo zei Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) vanmorgen. Maar wat gaat daar nu mee gebeuren? "De N-VA zal de andere partijen vragen om zich niet te verschuilen achter het cordon sanitaire en die tekst op zijn merites te beoordelen", zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder in "De ochtend".

Veel vooruitgang lijkt er niet te zitten in de Vlaamse formatie. 15 juni was de laatste keer dat formateur Bart De Wever (N-VA) samenzat met Vlaams Belang. Of er een nieuw gesprek komt, is nog niet duidelijk. Beide partijen hebben een aantal concrete maatregelen uitgewerkt rond welzijn, inburgering, het communautaire en onderwijs, verduidelijkte Barbara Pas vanmorgen.

Maar wat is nu de volgende stap? "Zij (de N-VA, red.) stellen vast dat Vlaams Belang zich heel soepel heeft opgesteld, fractieleider in de Kamer Peter De Roover gebruikte letterlijk dat woord. Er ligt nu een programma op tafel, een aantal punten waar duidelijk overeenstemming is tussen Vlaams Belang en de N-VA. Dat moet nu voorgelegd worden aan andere partijen, met name CD&V en Open VLD", zegt Ivan De Vadder.

"De N-VA vraagt aan die partijen dat ze zich niet verschuilen achter het cordon sanitaire, maar dat ze de tekst en de inhoud van de voorstellen op hun merites beoordelen. Je mag je niet blind verschuilen achter het cordon, dat is de redenering. Ze verwachten van Open VLD en CD&V dat ze kleur bekennen, dat ze letterlijk zeggen: daarover kunnen we praten of niet, maar niet op basis van het cordon, op basis van inhoud."

"Kleur bekennen is de eerste hinderpaal"

De Vadder verwijst naar het gesprek met oud-premier Yves Leterme in "De afspraak op vrijdag" van vorige week. "Die maakte net de omgekeerde redenering: het is aan de N-VA om duidelijk te maken waarom het Vlaams Belang erbij zou kunnen horen of niet."

Ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten liet eerder al weten dat ze vindt dat formateur De Wever zelf klare wijn moet schenken over de gesprekken met Vlaams Belang. Zij zei ook dat Open VLD "niet zal meewerken aan oefeningen waaraan Vlaams Belang deelneemt". CD&V wil eveneens niet weten van samenwerking met de partij van Tom Van Grieken.

Vanochtend reageert Rutten in het Latijn, de taal die N-VA-voorzitter De Wever ook graag citeert. "Hoelang nog, Bart De Wever, zal jij ons geduld op de proef stellen?", luidt de vertaling. Het gaat om een citaat van redenaar Cicero.

"Dat kleur bekennen is de eerste hinderpaal die genomen moet worden", zegt De Vadder. "De N-VA zit duidelijk in een andere redenering dan de anderen, zij willen niet in dat cordon sanitaire meegaan. De kiezer moet meegenomen worden in het proces, zeggen ze. Als je Vlaams Belang niet meeneemt in de regeringsvorming, dan moet je dat uitleggen, dat is de redenering."

Hoe gaat het nu verder? Zal de N-VA Vlaams Belang lossen? "Het proces is duidelijk aan de gang", meent De Vadder. "Maar het is niet zo dat we morgen dat bericht zullen krijgen. Ook Barbara Pas zei: wij wachten op wat CD&V en Open VLD zeggen over die voorstellen." De Vlaams Belang-fractieleider maakt zich sterk dat beide partijen "niet gemakkelijk zullen kunnen weigeren op basis van de inhoud".

Als je Vlaams Belang niet meeneemt in de regeringsvorming, dan moet je dat uitleggen, dat is de redenering

De N-VA en Vlaams Belang hebben samen vijf zetels te kort voor een meerderheid in Vlaanderen. Er is dus sowieso een derde partner nodig om een regering te vormen. "Want een minderheidsregering, daar ziet de N-VA van af. Dat heeft Peter De Roover heel duidelijk gezegd." 

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend":

Ivan De Vadder: "Alles hangt aan alles vast en het is een groot schimmenspel"

Videospeler inladen...

Meest gelezen