5.000 speelpleinanimatoren krijgen stuk zeep in de bus: "Kinderen moeten vuil kunnen worden"

Aan het begin van de vakantie krijgen 5.000 speelpleinanimatoren een stuk zeep in hun brievenbus. Omdat vuil zijn na het spelen best goed is. Het is een initiatief van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk.

Met zowat 23.000 zijn ze, het aantal speelpleinanimatoren in Vlaanderen en Brussel dat heel wat kinderen een vrolijke en onbezorgde vakantie zal bezorgen. En zowat 5.000 onder hen krijgen vandaag een stuk zeep in de brievenbus bezorgd. Niet zomaar. 

"De boodschap is dat het speelplein een plaats is waar je vuil mag worden én dat vuil worden bij spelen hoort. Het is niet dat kinderen vuil moéten zijn na het spelen, maar het moet wel mogelijk zijn. Als je als kind vooraf moet denken dat je broek niet kapot mag zijn of dat je niet mag thuiskomen met vuile kleren, dan kan je moeilijk onbezonnen en voluit spelen. Dat is nu nét niet wat er op een speelplein moet gebeuren. Daar moet volle bak vakantie beleefd worden", zegt Bert Breugelmans, van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk.

Niet alle ouders vinden het altijd even evident om hun kinderen onder de modder-, verf- of schminkvlekken te zien. "Af en toe stappen ouders wel eens tot bij de speelpleinanimatoren met een klacht, ja. Daar willen we toch nog eens over zeggen: het hoort allemaal bij vakantiebeleving op een speelplein."

Speelpleinwerking is trouwens geen kleintje in het vakantie-aanbod voor kinderen. Want zowat 185.000 kinderen zullen de komende weken naar één van de 564 speelpleinwerkingen in Vlaanderen en Brussel trekken. Om (mogelijk) vuil te worden dus.

Meest gelezen