stephanie phillips

Buschauffeurs en dokters met blote kuiten: zomerse kledingvoorschriften op de werkvloer  

Maandag daagden drie gemeenteraadsleden van Gent op in een korte broek, wat op ongenoegen kon rekenen bij ondervoorzitter Christophe Peeters (Open VLD). Welke kleding kan tijdens deze warme dagen al dan niet op de werkvloer? VRT NWS nam een aantal sectoren onder de loep.

Vervoersmaatschappijen

De Belgische vervoersmaatschappijen NMBS, De Lijn en MIVB  beschikken alle drie over een winter- en zomeruniform voor hun personeel. Uit welke kledingstukken dat zomeruniform precies bestaat, verschilt echter.

Bij spoorwegmaatschappij NMBS beschikken de treinbegeleiders over een uniform, maar de treinbestuurders niet. Het al dan niet in contact komen met klanten bepaalt dus of bepaalde kledingvoorschriften van kracht zijn. In die voorschriften is momenteel nog geen plaats voor korte broeken, zo zegt woordvoerder Bart Crols: "We zijn ons ervan bewust dat het warme dagen zijn. Vanaf de zomer voorzien we voor de mannelijke treinbegeleiders broeken in lichte voering. Overschakelen op shorts is echter niet aan de orde."

Het vrouwelijk treinpersoneel kan er wel voor kiezen om de kuiten te ontbloten, aangezien ze beschikken over een uniformrok. Dat verschil werd vorige zomer aan de kaak gesteld door een treinbegeleider van de NMBS. Uit protest trok hij voor zijn dienst de rok aan van een vrouwelijke collega. Hij liet zich voor zijn actie inspireren door een aantal buschauffeurs uit Nantes, die in 2017 aan het stuur zaten in een rok. Ook zij vonden het niet kunnen dat er enkel een kort alternatief bestond voor vrouwelijke medewerkers. 

NMBS

De (bus)chauffeurs van de Vlaamse organisatie De Lijn hebben die keuze wel. Bij warme temperaturen kunnen de vrouwen kiezen voor een blouse en een rok. Mannen hebben de mogelijkheid om een polo én een bermuda te dragen. Woordvoerder Tom Van de Vreken: "Het is vooral belangrijk dat de chauffeurs comfortabel aan het stuur zitten. Om die reden is er ook geen overgangsdatum meer die bepaalt wanneer de winter- of zomeritems mogen gedragen worden. Ze kiezen doorheen het jaar zelf." 

Een bermuda kan: het is belangrijk dat de chauffeurs comfortabel achter het stuur zitten

Tom Van de Vreken, woordvoerder De Lijn

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is nog niet helemaal overtuigd van de blote kuiten bij mannelijke chauffeurs, maar deed tijdens deze warme week wel een toegeving. "Het officiële zomeruniform bestaat uit lichte broeken voor mannen en rokken of kleedjes voor vrouwen. Vanwege de extreme weersomstandigheden deze week tolereerden we echter dat personeelsleden van thuis uit een bermuda meenamen", zegt woordvoerster An Van hamme.  

Consulting en financiën

Ook in de consultingsector wordt rekening gehouden met het stijgende kwik, maar korte broeken blijven uit den boze. Zo zegt consultant Bram Janssens: "In de zomer zal een chino of linnen broek bij sommige bedrijven kunnen, maar de algemene regel geldt: komen werken in een short is een grote fout."

Bij de meeste bedrijven geldt doorheen het hele jaar de term "business casual". Dat betekent een kostuum of een hemd met lange mouwen, maar een das hoeft niet per se. Wat ermee bedoeld wordt voor vrouwelijke collega's is moeilijker af te bakenen", zegt Janssens. "In een contract worden kledingvoorschriften eerder vaag vermeld en gebeurt de precieze invulling ervan op de werkvloer. Je probeert als medewerker aan te voelen wat kan." 

De regel bij consultingbedrijven geldt: komen werken in een short is een grote fout

Bram Janssens, consultant

Ook KBC-woordvoerder Stef Leunens benadrukt dat er geen specifieke richtlijnen uitgeschreven staan wat de kledij van hun personeel betreft: "We vragen aan ons personeel gewoon om hun gezond verstand te gebruiken, maar er bestaan geen geboden of verboden. De das verdwijnt stilaan sowieso wat uit beeld merk ik, maar kleding moet wel gepast blijven. Een short dragen kan moeilijk liggen wanneer je een afspraak hebt met een klant, maar is in andere functies geen enkel probleem."

Zorgsector

Een aantal ziekenhuizen stelt vanwege de warmte alternatieve kledij ter beschikking van hun personeel. In Ziekenhuis Sint-Dimpna in Geel konden artsen en verplegers hun oorspronkelijke tenue inruilen voor een T-shirt. Voor het onderstuk was om praktische redenen geen alternatief: "Het is onmogelijk om voor alle mensen hier iets in de juiste maat te voorzien. T-shirts zijn makkelijk, die passen iedereen", zegt woordvoerster Renée Van Heukelom.  

Het Universitair Ziekenhuis Jette houdt nauwgelet de kalender in de gaten: van 21 juni tot 23 september is er aangepaste kledij. Vanwege de verwachte hitte stuurde het ziekenhuis begin deze week een intern bericht naar alle medewerkers om ze hieraan te herinneren. De beschikbare T-shirts bestaan in verschillende kleuren, die overeenkomen met de medische functies. Voor de dokters geldt dat ze onder hun doktersjas mogen dragen wat ze willen. "Zolang ze zich houden aan wat de hygiëne voorschrijft, mag alles. We hebben al dokters gezien met kleedjes of shorts onder hun jas", zegt communicatieverantwoordelijke Gina Volkaert.

Onder hun doktersjas doen artsen aan wat ze willen

Gina Volkaert, communicatieverantwoordelijke UZ Jette

Politie

Bij de Politiezone Brussel-West is ook sprake van een zomer- en winterversie van het uniform. "Politieagentes hebben tijdens de zomerperiode de keuze tussen een broek of een rok, maar kiezen doorgaans voor het eerste", zegt hoofdcommissaris Johan Berckmans. Een korte broek is alleen beschikbaar voor de agenten op de fiets. Ze houden deze week echter wel rekening met de hitte, zegt Berckmans: "We lassen extra pauzes in en delen water uit. In de gebouwen zonder airco lieten we gisteren ook mensen vroeger naar huis gaan."

Federale Politie

Onderwijs

Nog nooit heeft de Odisee Hogeschool Brussel klachten ontvangen omtrent de kledij van professoren in de aula. Officiële voorschriften zijn volgens hen dus ook niet nodig, maar ze rekenen wel op het gezond verstand van de leerkrachten.

In de Sint-Leo Hemelsdaele-school in Brugge kunnen leraren bij twijfel aankloppen bij de directie. Zo mocht een leerkracht in korte broek een vergadering bijwonen, maar zou het niet worden getolereerd om in een short voor de klas te staan, zegt directeur Pascal Craeye."We hanteren precies dezelfde regels voor de leerkrachten als voor de leerlingen. Dat zou anders maar hypocriet zijn", zegt Craeye. 

Vuilophaling

Medewerkers van de vuilophaaldienst in Brussel starten 's ochtends vroeg tussen 5 uur en 6.30 uur en zijn klaar rond de middag. Vanwege die vroege uren hebben ze doorgaans minder last van de hitte. Toch is er een T-shirt beschikbaar voor warmere periodes. 

Veiligheid primeert boven comfort in deze sector

Etienne Cornesse, woordvoerder Net Brussel

Alle andere voorschriften staan in het teken van veiligheid, zegt woordvoerder Etienne Cornesse: "De broek en de schoenen zijn voor het personeel altijd hetzelfde. Comfort is belangrijk, maar in deze sector is veiligheid nog belangrijker."

Meest gelezen